26.08.2015
Tara care solicita inchiderea imediata a frontierei spatiului Schengen din cauza imigrantilor. NATO, chemata in ajutor
Criza imigrantilor a devenit una acuta pentru UE. Liderii spatiului Schengen propun masuri radicale in lipsa unor solutii concrete. Situatia refugiatilor se agraveaza de la zi la zi, ceea ce tensioneaza si relatiile din Uniunea Europeana.
Tara care solicita inchiderea imediata a frontierei spatiului Schengen din cauza imigrantilor. NATO, chemata in ajutor

Vicepremierul ceh, Andrej Babis, a cerut marti inchiderea imediata a frontierei externe a spatiului Schengen pentru a fi oprit afluxul de refugiati, el apreciind ca majoritatea statelor din acest spatiu de libera circulatie sunt impotriva primirii refugiatilor, relateaza agentia Xinhua.

El a sugerat de asemenea ca si NATO sa se implice in supravegherea granitelor europene, intrucat statele spatiului Schengen au aratat ca nu isi pot asuma singure aceasta sarcina, relateaza Agerpres.

Vicepremierul ceh, care este si ministru de finante, a mai cerut statelor europene sa le transmita clar imigrantilor clandestini proveniti din Africa si Orientul Mijlociu ca 'nu pot veni in Europa', pentru ca aici vor fi someri si nu vor putea beneficia imediat de avantajele sistemului de asistenta sociala.

In opinia lui Andrej Babis, trebuie creata o imensa tabara de refugiati unde sa se faca selectia acestora, adica sa fie separati cei care intr-adevar au nevoie de ajutor, cum sunt femeile si copiii, de imigrantii economici ce trebuie retrimisi in tarile lor.

La randul sau, seful executivului de la Praga, Bohuslav Sobotka, a declarat anterior ca singura solutie pentru oprirea valului de refugiati este sa se termine razboaiele din Siria si Libia. El a subliniat de asemenea necesitatea protejarii frontierelor externe ale Uniunii Europene si elaborarea unei politici comunitare eficiente de repatriere a refugiatilor care nu pot primi azil.

Centru de primire pentru imigranti in Ungaria

Comisia Europeana a anuntat ca in Ungaria ar putea fi creat un centru de primire european pentru a ajuta la administrarea solicitarilor de azil din partea imigrantilor veniti din Grecia, deoarece trimiterea lor inapoi in aceasta tara este interzisa printr-o decizie a Curtii de Justitie a UE, transmite AFP.

"Suntem pregatiti sa cream un 'hot spot' in Ungaria, deoarece aceasta tara are nevoie de sprijin", a declarat Natasha Bertaud, purtatoare de cuvant a CE pe probleme de imigratie, in cadrul unei conferinte de presa.

Peste 2.000 de imigranti au traversat luni frontiera sarba si au intrat in Ungaria, tara membra a UE si frontiera externa a Spatiului Schengen. Ei fac parte dintr-un val de 7.000 de refugiati plecati din Grecia.

Ungaria ar trebui sa se ocupe de solicitarile de azil ale imigrantilor, deoarece trimiterea lor in Grecia, tara de intrare in Uniunea Europeana, este interzisa printr-o decizie a Curtii de Justitie a UE din decembrie 2011 din cauza 'riscurilor de tratamente inumane sau degradante', a confirmat Comisia Europeana.

Un 'hot spot' este un centru de triere finantat de UE si creat in tarile de sosire a imigrantilor pentru a-i inregistra si identifica pe acestia, cu scopul de "a-i distinge pe cei care s-ar putea califica pentru azil in Europa de cei care provin din imigratia economica ilegala" si de "a organiza expulzarea imigrantilor aflati in situatie ilegala", a explicat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve la momentul prezentarii initiativei.

Un centru de acest fel a fost creat la Catania, in Italia, iar un altul este prevazut la Pireu, in Grecia.

criza imigranti - agerpres

"Nu am primit pana acum nicio solicitare din partea Ungariei, insa echipele europene pot fi desfasurate destul de repede", a precizat purtatoarea de cuvant a CE.

Bugetul agentiilor europene implicate in acest proiect, Frontex si EASO (biroul de sprijin pentru azil), "a crescut, iar statele membre sunt cele care trebuie sa puna la dispozitie personal", a adaugat ea. Tara de primire, Ungaria, trebuie sa furnizeze cladirile pentru a instala acest centru.

Ungaria se confrunta cu un aflux de imigranti fara precedent, fiind inregistrate peste 100.000 de sosiri de la inceputul anului, dublu decat totalul pe anul trecut.

Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) estimeaza ca aproape 3.000 de imigranti ar putea ajunge in fiecare zi din Grecia in Ungaria prin Balcanii de Vest (Macedonia, Serbia), a indicat purtatoarea sa de cuvant, Melissa Flemming.

Comisia Europeana analizeaza in prezent o cerere de ajutor de urgenta de opt milioane de euro inaintata de Ungaria. "Vom accelera procedurile de raspuns", a dat asigurari Natasha Bertaud.

Ungaria beneficiaza de o alocare de 85 de milioane de euro reprezentand fonduri europene pentru imigratie si securitate pentru perioada 2014-2020, a precizat ea.

criza imigranti - agerpres

Austria va mobiliza 500 de militari in contextul crizei imigrantilor Armata austriaca va desfasura peste 500 de militari pentru a ajuta autoritatile sa administreze masivul aflux de imigranti veniti din Ungaria si Italia, a anuntat marti ministrul apararii de la Viena, potrivit France Presse.

"Vom pune la dispozitie atatia militari de cati va fi nevoie", a declarat Gerald Klug inaintea unei reuniuni ministeriale vizand dezbaterea unor masuri pentru a face fata crizei imigrantilor, inclusiv mai multe efective pentru inregistrarea refugiatilor.

Militarii vor ajuta la escortarea de persoane si echipamente, la construirea de adaposturi si la organizarea aprovizionarii cu hrana.

Pentru moment, ei nu vor fi desfasurati la frontierele Austriei. O astfel de decizie nu va fi luata 'decat in ultima instanta', a indicat ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Guvernul a numit de asemenea un 'coordonator pentru imigratie' si l-a desemnat pe fostul bancher Christian Konrad pentru acest post.

Austria, extrem de afectata de aceasta criza a imigrantilor din cauza frontierelor comune cu Italia si Ungaria, se confrunta cu un aflux masiv de imigranti.

Principalul sau centru de refugiati, centrul de primire de la Traiskirchen, la sud de Viena, este foarte aglomerat, iar sute de persoane sunt nevoite sa doarma in aer liber din cauza acestei suprapopulari.

Guvernul federal acuza landurile ca nu actioneaza suficient de repede in a furniza adapost.

Numarul solicitarilor de azil in Austria a crescut in ultimele luni, peste 28.000 de astfel de cereri fiind inregistrate intre ianuarie si iunie, un numar cat cel de anul trecut, iar autoritatile se asteapta la un total de 80.000 in 2015.

Articole din aceeasi categorie