13.06.2016
ISIS a revendicat a doua oara masacrul din Orlando. Prima filmare din club: ce a surprins una dintre victime
Statul Islamic a revendicat masacrul de la clubul de noapte din Orlando, Florida, unde au fost ucisi cel putin 49 de oameni, iar 53 au fost raniti.
ISIS a revendicat a doua oara masacrul din Orlando. Prima filmare din club: ce a surprins una dintre victime

Autorul a fost identificat; este vorba despre Omar Mateen, un american cu origini afgane, in varsta de 29 de ani. Chiar inaintea atacului, ar fi sunat la numarul de uregenta 911 pentru a-si declara apartenenta la Statul Islamic.

Sumarul evenimentelor:

â–º Tatal lui Omar Madeen:"Ii revine lui Dumnezeu sa-i judece pe homosexuali' â–º Bilantul victimelor a fost revizuit: 49 de morti, 53 de raniti â–º Inregistrare video facuta de una dintre victime cu momentul in care atacatorul deschide focul â–ºAutoritatile din Orlando au inceput sa scoata corpurile victimelor din clubul Pulse â–ºStatul Islamic a revendicat atacul si la propriul post de radio â–ºFBI l-a suspectat pe Omar Mateen de legaturi cu un kamikaze â–ºBarack Obama: Cel mai sangeros atac din istoria SUA â–ºOmar Mateen a fost interogat de doua ori de FBI, insa nu a fost anchetat â–ºFBI a deschis o ancheta pentru "activitati teroriste"

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 16:50 Politia din Orlanda a oferit presei detalii despre alte patru victime care au fost indentificate. Cea mai tanara victima are 19 ani si este vorba despre un tanar. Pana acum, numele a 33 de morti din cei 49 din club au fost facute public, conform The Guardian.

Four additional Pulse Nightclub shooting confirmed victims. For a complete list, visit https://t.co/XkU3pyAs47 pic.twitter.com/p7K2cq0B9a

— Orlando FL (@citybeautiful) June 13, 2016

UPDATE 16:20 Seddique Mateen, tatal lui Omar Mateen, atacatorul din club, din Orlando, Florida, soldat cu 49 de morti, si-a exprimat 'tristetea', intr-un mesaj video postat luni pe pagina sa de Facebook, in care a afirmat ca 'ii revine lui Dumnezeu sa-i judece pe homosexuali', transmite AFP.

"What my son did was an act of a terrorist," - father of Orlando shooter Omar Mateen tells press this morning in PSL pic.twitter.com/Fj4oGs5prO

— Bill DiPaolo (@billdipaolo) June 13, 2016

"Caderea sa-i judece pe homosexuali pentru faptele lor ii revine lui Dumnezeu, nu slujitorilor sai. Sunt intristat de aceasta veste. Fie ca Dumnezeu sa-i indrume pe tineri si sa-i faca sa urmeze islamul adevarat", a declarat Seddique Mateen, purtand un costum inchis la culoare si o cravata rosu cu negru si vorbind in dari, una din cele doua limbi oficiale ale Afganistanului.

"Sunt extrem de intristat de acest incident, iar aceasta le-am spus-o si americanilor", a continuat el, intr-un mesaj de trei minute adresat "bunului popor al Afganistanului si tuturor compatriotilor mei". "Anunt aici moartea fiului meu, o veste trista", a adaugat el, avand in spate un drapel afgan.

"Ma intreb de ce a facut aceasta in luna sfanta a Ramadanului. Fiul meu, Omar Mateen, era un om foarte bun. Era casatorit si tatal unui copil. Respecta familia. Nu stiam ca purta aceasta ura in inima", a mai spus tatal agresorului.

UPDATE: 15:50 Bilantul evenimentelor tragice a fost revizuit de catre autoritatile americane: astfel, noul bilant indica 49 de victime, inclusiv suspectul, si 53 de raniti. Pana acum, cifrele vehiculate in presa indicau 50 de morti, inclusiv suspectul.

Pana in prezent, 48 de victime au fost identificate, iar jumatate dintre familii au fost instiintate, a precizat Paul Wysopal, agent al Biroului Federal de Investigatii (FBI). Precedentul bilant oficial al victimelor era de 50 de morti. Toate cadavrele au fost ridicate din clubul unde a avut loc masacrul, iar activitatea echipelor de criminalisti este in plina desfasurare, au indicat autoritatile.

"You can take my life but you won't stop our voice," sign at Stonewall Vigil says. pic.twitter.com/WGtI5XfdSa

— Ema O'Connor (@o_ema) June 12, 2016

UPDATE 15:20 O tanara care era in clubul din Orlando, unde a avut loc tragedia, a surprins cu telefonul mobil momentul in care atacatorul a deschis focul. Tanara a postat pe contul ei de Snapchat un filmulet din club: in timp ce aceasta filma atmosfera din club, in care toti tinerii se relaxau si se simteau bine, spre final se aude din spatele ei o rafala de impuscaturi, moment in care clipul se termina, brusc.

Conform presei straine, aceasta este prima filmare din interiorul clubului, care a surprins momentul deschiderii focului. Indurerata, sora acesteia a scris pe internet, in memoria ei: "Surioara mea, te iubesc. Vei ramane mereu in sufletul meu, sunt devastata".

Amanda Alvear, in varsta de 25 de ani, se numara printre cele 50 de victime din club.

Amanda Alvear

Orlando nightclub shooting caught on Snapchat, R.I.P Amanda Alvear filming was later shot dead.#OrlandoShooting pic.twitter.com/rx2lonAxQm

— Ghetto Fights (@ghettofightpage) June 13, 2016

UPDATE 13:30  Zeci de corpuri erau scoase din clubul gay Pulse din Orlando luni dimineata, dupa ce atactorul a deschis focul in multime, inauntru, si a ucis 50 de persoane. Operatiunea a inceput luni, la ora locala 3.45 (10.45, ora Romaniei). Atacatorul a deschis focul in noaptea de sambata spre duminica, la ora locala 2.00 (9.00, ora Romaniei), in timpul unei seri cu tema latino in acest club cunoscut pentru toleranta fata de toti. Potrivit autoritatilor, Omar Mateen a venit inarmat cu o pusca de asalt de tip AR-15 - un tip de arma folosit si in atacul de la San Bernardino - si a tras neintrerupt zeci de gloante. Intr-un loc inchis, gloantele nu aveau cum sa rateze. Mateen a deschis de asemenea focul impotriva politiei. A luat ostatici. Dupa ce atacul armat din Pulse s-a oprit, 50 de oameni au murit, iar zeci au fost spitalizati, unii raniti grav, in cel mai sangeros atac armat in masa din istoria Statelor Unite.

UPDATE12:50 Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat soldat cu 50 de morti intr-un club de noapte gay din orasul Orlando (statul american Florida), comis de un "soldat al califatului", intr-un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al gruparii teroriste, potrivit AFP si Reuters. "Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldatii califatului in America, sa comita o ghazwa (termen islamic pentru a desemna un atac) in timpul careia a reusit sa ajunga intr-un club de noapte al sodomitilor in orasul Orlando (...) si sa ucida si sa raneasca peste 100 dintre ei", indica textul difuzat de Al-Bayan.

UPDATE 12:20 Omar Mateen a fost interogat prima data de FBI pentru legaturi cu un kamikaze american de origine araba - Moner Abu Salha - care s-a aruncat in aer in Siria, in 2014. FBI insa a considerat ca nu se impunea o ancheta in cazul lui Mateen, pentru ca "a avut contacte limitate cu Salha". A doua oara a fost interogat dupa ce colegii lui l-au reclamat pentru "remarci inflamatorii, potrivit Fox News. Aceeasi sursa precizeaza ca atacatorul a avut conexiuni cu un fost puscas marin american si agent FBI sub acoperire, care a devenit un radical islamist. Mateen si-a cumparat armele cu care a comis masacrul din club saptamana trecuta.

UPDATE 12:00 Celebrul Turn Eiffel din Paris va fi iluminat luni seara in culorile drapelului american, in semn de omagiu adus victimelor masacrului de la Orlando, a anuntat Primaria capitalei, citata de AFP.  Cladirea Primariei va arbora drapelul multicolor al comunitatii gay precum si drapelul american, a declarat Anne Hidalgo, primar al capitalei.  Ea si-a exprimat compasiunea, solidaritatea si afectiunea fata de poporul american si comunitatea gay greu incercata de masacrul comis la Orlando (Florida). Un minut de tacere a fost tinut in deschiderea Consiliului municipalitatii din Paris, care se desfasoara timp de trei zile, saptamana aceasta.  La caderea serii vor fi indreptate proiectoarele asupra Turnului Eiffel, care vor forma din lumini cele doua drapele, cum s-a intamplat si cu steagul Belgiei dupa tragicele atentate de la Bruxelles, din 22 martie, a declarat o sursa a primarie, conform Agerpres.

UPDATE 10:00 Omar Mateen era casatorit a doua oara cu Noor Zahi Salman, impreuna cu care avea un fiu. Se pare ca si cea de-a doua sotie s-a despartit de el, intrucat cei doi locuiau la adrese diferite.

UPDATE 9:00 Primaria din Orlando a publicat pe site numele victimelor identificate pana acum. Lista cu nume si detalii AICI

UPDATE 8:10 Compania Facebook a activat duminica functia de ”safety check” pentru ca persoanele implicate in atacul armat din clubul comunitatii LGBT sa-si anunte prietenii ca sunt in siguranta. Mai mult, este pentru prima data cand ”safety check-ul” este activat pe teritoriul Statelor Unite, transmiteb Reuters. Optiunea de ”safety check”, introdusa inca din octombrie 2014, le permite utilizatorilor sa-si anunte prietenii virtuali ca sunt in siguranta ca urmare a unui dezastru natural sau a unei situatii de criza. ”M-am trezit astazi dimineata si am fost inspaimantat de atacul armat din Orlando. Gandurile si rugaciunile mele se indreapta spre victime, familiile acestora si intreaga comunitate LGBT”, a declarat Mark Zuckerberg.

UPDATE 8:00 Managerii G4S au anuntat luni ca Omar S Marteen a trecut prin cel putin doua evaluari psihologice si ale antecendentelor penale atunci cand a fost angajat ca agent de securitate al unui cartier de pensionari din Florida de Sud, scrie Reuters. Omar S Marteen, in varsta de 29 de ani, era angajat al firmei de securitate G4S inca din 2007, iar in ultimii noua ani a trecut prin doua evaluari psihologice si ale antecedentelor penale, insa angajatorii nu au depistat nimic suspect.

UPDATE 7:30 Treizeci si noua dintre cele 50 de victime au fost ucise in clubul de noapte gay Pulse, iar alte 11 au murit in spitale, a declarat primarul din Orlando, relateaza The Associated Press. Buddy Dyer a mai declarat ca membri ai fortelor de ordine au crezut initial, in mod eronat, ca atacatorul a legat explozibili de corpurile victimelor si ca discoteca era minata. Un robot a transmis imagini in care aparea o bucata de baterie langa un corp. Acest lucru i-a oprit pe paramedici sa intre in local. Insa, s-a stabilit ulterior ca era un obiect care a cazut dintr-un semn ce indica o iesire sau un detector de fum. Robotul a fost introdus in club dupa ce membri ai unei echipe SWAT au plasat incarcaturi explozive pe un zid, iar un vehicul blindat a doborat zidul la pamant, intr-un efort de a intra in local si a salva ostaticii. ___________________________________________________

FBI a deschis o ancheta pentru "activitati teroriste", dar, pana acum, n-au fost descoperite legaturi directe dintre Omar Mateen si ISIS.

Tinandu-si barbia intre degete, cu buzele usor tuguiate si o privire care exprima parca multumirea de sine, Omar Saddiqui Mateen isi face un selfie. Este americanul de 29 de ani, cu parinti afgani, care a savarsit cel mai cumplit atac armat din istoria Statelor Unite - peste 100 de oameni ucisi sau raniti.

Omar Mateen

In timp ce politia a inceput investigatiile la domiciliul lui, presa a aflat ca era intersat de atentatele de la Boston, precum si de propaganda jihadista. Potrivit NBC News, chiar inaintea atacului, ar fi sunat la 911, numarul de urgenta, pentru a-si declara apartenenta la Statul Islamic.

Tatal sau, in schimb, a declarat, tot pentru NBC, ca gestul cumplit n-ar fi avut nimic de a face cu religia. El a marturisit ca fiul si-ar fi exprimat furia si dezgustul dupa ce a vazut doi barbati sarutandu-se in public. Comportamentul homofob ar putea fi, asadar, o explicatie pentru macelul de la Pulse, un club emblematic pentru cauza gay in Florida si in intreaga tara.

Terry DeCarlo, directorul Centrului pentru Minoritati Sexuale: "Pulse este un loc unde oamenii pot sa mearga ca sa-si intalneasca prietenii, sa se simta in largul lor, sa se distreze. Este de neconceput ca s-a putut intampla asa ceva".

In noaptea de sambata spre duminica, la ora doua, Omar Mateen si-a facut aparitia in club, inarmat cu o pusca de asalt si un pistol. Avea asupra sa si un dispozitiv care parea explozibil. A tras asupra multimii, la intamplare, apoi a luat ostatici.

Tiffany Johnson, barman: "Am auzit "bum, bum"... Am crezut ca s-a intamplat ceva cu sonorizarea, cu muzica... Dupa a doua impuscatura a fost o pauza si apoi impuscaturi, iar si iar... Unii s-au aruncat la pamant, altii au luat-o la fuga. Si eu am fugit, am vrut sa ies afara cat mai rapid cu putinta".

Dupa ce au provocat o explozie ca sa-i distraga atentia atacatorului, trupele speciale au intrat in club, pentru a-i elibera pe ostatici.

Dupa trei ore dramatice, Omar a fost ucis in schimburile de focuri cu politistii. Politia din Orlando a difuzat o fotografie cu casca din kevlar lovita de un glont care i-a salvat viata unui agent.

casca politist

Barack Obama, presedintele SUA: "Astazi, ca americani, deplangem o crima brutala, un mascaru cumplit in care au fost ucisi zeci de oameni nevinovati. Stim deja destul incat sa spunem ca a fost un act de teroare si un act de ura".

Omar Mateen nu avea cazier judiciar; dar - a descoperit presa - s-a aflat pe "radarul" autoritatilor americane. A fost interogat de FBI, in 2013 si 2014, pentru posibile legaturi cu militantii islamisti, dar nu a fost vizat de vreo ancheta. Poseda un permis de port-arma pe care avea dreptul s-o foloseasca pentru ca a lucrat ca agent de securitate.

Articole din aceeasi categorie