27.05.2019
Rezultate alegeri europarlamentare. Estimarile din statele UE
Rezultate alegeri europarlamentare in statele UE. De joi incoace, 400 de milioane de europeni cu drept de vot au fost asteptati la urne in cele patru zile ale alegerilor europarlamentare. Este un scrutin pentru viitorul Uniunii Europene.

In multe tari, acest scrutin s-a tradus printr-o lupta dusa de partidele traditionale, de centru dreapta sau stanga care au dominat Parlamentul European pana acum, impotriva celor extremiste. 

Potrivit estimarilor initiale realizate de Kantar, PPE ar putea avea peste 23,7% din locuri, Grupul Socialistilor si Democratilor - aproape 20%, iar ALDE - 13,45%. Verzii ar putea sa nu treaca de 10% iar cele doua grupuri de extrema dreapta - “Europa Natiunilor si Libertatii” (ENF) si “Europa Libertatii si a Democratiei Directe” (EFDD) - au la un loc doar 15%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE ITALIA

Partidul de extrema-dreapta Liga al lui Matteo Salvini a iesit pe prima pozitie la alegerile parlamentare de duminica din Italia, cu un scor cuprins intre 27% si 31% din voturi, conform a doua sondaje realizate la iesirea de la urne si publicate de televiziunile italiene, relateaza AFP.

Miscarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cealalta componenta a majoritatii guvernamentale aflate la putere in Italia, realizeaza un scor cuprins intre 18,5% si 23% din voturi, conform acestor estimari, in urma Partidului Democrat (PD, de centru-stanga), care obtine un scor cuprins intre 21% si 25%

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE UNGARIA

Partidul suveranist Fidesz al premierului ungar Viktor Orban este creditat cu o victorie zdrobitoare la alegerile europene, cu 52,3% din sufragii, devansand cu peste 35 de puncte procentuale opozitia de centru-stanga, conform unei numaratori realizate in aproape toate sectiile de vot si publicata duminica de presa pro-guvernamentala, relateaza AFP.

Fidesz va obtine astfel 13 din cele 21 alocate Ungariei.

Partidul national-conservator Fidesz al lui Orban si-a imbunatatit scorul pe care l-a realizat la alegerile europene din 2014 (51%) si se distanteaza foarte mult de partidul de centru-stanga DK, cotat cu 16,3%.

Tanarul partid liberal Momentum, pentru prima sa participare la scrutinul european, devine a treia forta politica si isi face intrarea in Parlamentul European, cu 9,7% din voturi.

Partidul Socialist a castigat peste patru puncte procentuale, obtinand 6,6% din sufragii, iar partidul de extrema-dreapta Jobbik si-a pierdut jumatate din alegatori, ajungand la 6,5%, comparativ cu 14,7% in 2014.

Partidul ecologist LMP si-a pierdut locul pe care il avea pana acum. 

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE PORTUGALIA

Socialistii portughezi au obtinut 32,45% din voturi iar Partidul Social-Democrat (de centru-dreapta) a castigat aproape 23% din voturi. Pe locul 3, cu peste 10%, este Blocul de Stanga, urmat de coalitia dintre comunisti si ecologisti.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE POLONIA

Partidul nationalist polonez Lege si Justitie (PiS) a castigat alegerile europene cu circa 42,4% din voturi, in fata Coalitiei Europene din care face parte si Platforma Civica a fostului premier si actual presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obtinut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la iesirea de la urne, informeaza agentiile Reuters si EFE.

La mare distanta pe locul trei se regaseste partidul ″Primavara″⁣ condus de activistul gay Robert Biedron, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator si eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Prezenta la urne a fost de 43%, mult peste cea de 23,8% din 2014.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE GRECIA

“Noua Democratie” a obtinut 34% din voturile grecilor, urmata de Syriza, cu 27%. Niciun alt partid sau coalitie nu a mai luat peste 10%,

Premierul grec Alexis Tsipras, al carui partid de stanga a fost invins in alegerile europene si locale, a anuntat duminica seara ca va convoca alegeri anticipate “imediat” dupa al doilea tur al alegerilor municipale, de pe 2 iunie.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE FINLANDA

Partidul nationalist si eurosceptic Adevaratii Finlandezi ar urma sa isi mentina cele doua mandate din totalul de 13 posturi de europarlamentar ale Finlandei, dupa numararea a aproximativ jumatate dintre voturile exprimate la alegerile pentru Parlamentul European, relateaza DPA.

Partidul a obtinut 13,3% din voturi, un procent aproape neschimbat comparativ cu rezultatul din 2014.

Partidul Coalitia Nationala, conservator, a ramas cea mai mare formatiune politica din Finlanda, cu 20,1% din voturi, ceea ce inseamna trei mandate, la fel ca in 2014.

Social democratii ar urma sa isi mentina cele doua mandate, in ciuda unui avans de aproape patru puncte procentuale, ajungand la 16,1%.

Verzii ar urma sa obtina in final doua mandate, fata de unul in prezent.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE DANEMARCA

Social-democratii si liberalii au iesit pe primele 2 locuri, cu peste 20% fiecare. Partidul Poporului, de extrema dreapta, a scos doar 13,2%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE BULGARIA

GERB, partidul lui Boiko Borisov, ar fi iesit pe primul loc, cu 31,6%. Pe locul 2 sunt socialistii, cu 23,35%, urmati de Miscarea penteru Drepturi si Libertati (liberali) cu 13,8%. Nationalistii VMRO au scos doar 7,25%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE FRANTA

Formatiunea franceza de extrema-dreapta Adunarea Nationala (Rassemblement National), condusa de Marine Le Pen, ar fi pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, in fata partidului presedintelui Emmanuel Macron, Republica in Mars (La Republique en Marche), care ar fi obtinut intre 22 si 23% din voturi, conform sondajelor la iesirea de la urne, relateaza agentiile AFP, EFE si dpa.

Cei doi lideri au transformat acest scrutin intr-o competitie intre viziunile lor radical diferite. In timp ce Macron pledeaza pentru o Uniune Europeana cat mai integrata, Le Pen doreste o Uniunea Europeana de state suverane.

O surpriza a venit din partea Verzilor, care ar fi obtinut un procent de peste 11% din voturi.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE SLOVACIA

Coalitia liberala pro-europeana slovaca ″Progresivne Slovensko-Spolu″⁣ (PS) a castigat alegerile europene din Slovacia, cu circa 20% din voturi, conform primelor estimari, relateaza agentiile EFE si AFP.

Formatiunea progresista PS, fondata in 2017 de Zuzana Caputova, avocata si activista de mediu care in aprilie a castigat alegerile prezidentiale, ar urma cu acest rezultat sa obtina in Parlamentul European 4 din cele 13 mandate ce revin Slovaciei. Acest partid a anuntat ca se va alatura in legislativul european grupului liberal ALDE.

Pe locul doi, conform aceluiasi sondaj se situeaza Partidul Social-Democrat (SMER), aflat la guvernare, cu 15,7% din voturi.

Locuri in Parlamentul European ar urma sa obtina si partidul LSNS, care pledeaza pentru iesirea Slovaciei din UE si are in acest sondaj 12%. Urmeaza crestin-democratii din KDH si liberalii din SaS, fiecare cu cate 9,6%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE CROATIA

Primele estimari arata ca la alegerile europarlamentare din Croatia conservatorii HDZ sunt pe primul loc, cu 23,43%, urmati de social-democrati - 18,38% - de independentul Mislav Kolakusic, un magistrat extrem de popular, cu peste 8%, si de Coalitia Suveranistilor Croati, cu 6,43%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE CIPRU

Conservatorii DISY au obtinut 31,8% din voturi, comunistii (AKEL), 26% air liberalii din DIKO, aproape 12%. Social-democratii si ultranationalistii au luat sub 10%, conform estimarilor.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE IRLANDA

Primele estimari arata ca partidul Fine Gael a obtinut 29%, iar Fianna Fail, Verzii si Independentii, cate 15% fiecare. Sinn Fein a luat 13% din voturi.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE MALTA

In Malta, laburistii ar fi luat 55% din voturi iar Nationalistii din PN, 37%

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE OLANDA

In Olanda, PvdA (social-democratii) au obtinut 18%, conservatorii de centru dreapta (VVD) - 15%, crestin-democratii, 12,3% iar FvD, in jur de 11%.

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE GERMANIA

Potrivit exit-poll-urilor, coalitia CDU-CSU a obtinut 28%, Verzii - 22%, iar SPD, doar 15%. Extremistii AFD ar fi obtinut doar putin peste 10%

ESTIMARI REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE AUSTRIA

Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat invingator la alegerile de duminica pentru Parlamentul European din Austria, urmat de social-democrati si de extrema-dreapta, conform unor estimari publicate la inchiderea urnelor, relateaza AFP.

Cu 34,5% din voturi, OVP avanseaza cu 7,5 puncte procentuale comparativ cu scrutinul din 2014 si pare aproape de a realiza cel mai bun scor inregistrat vreodata de un partid la scrutinul european de la aderarea Austriei la Uniunea Europeana in 1995, conform acestor estimari difuzate de principalele media austriece si care au o marja de eroare de 2,5 puncte procentuale.

Pe pozitia a doua se situeaza Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, scadere de jumatate de punct procentual.

Afectat de scandalul Ibizagate, Partidul Libertatii (FPO), de extrema-dreapta, fost partener de coalitie al OVP, se plaseaza pe locul al treilea, cu un procent de 17,5%, un recul de peste doua puncte procentuale. Rata de participare la vot a inregistrat o crestere puternica, conform primelor estimari. Aceasta a fost de 45,4% in 2014.

Alegerile europarlamentare, confruntare intre nationalisti si partidele de centru

 Europenii care au dat startul scrutinului, joi, au fost britanicii si olandezii. I-au urmat irlandezii, vineri. Apoi cehii, letonii, maltezii si slovacii, sambata. Insa marea majoritate a statelor din blocul comunitar, adica restul de 21 au votat duminica. La urne s-au prezentat si cativa dintre asa numitii Spitzenkandidaten - primii pe lista partidelor din Parlamentul European si potentiali candidati la conducerea viitoarei Comisii Europene. Manfred Weber, de la Partidul Popular European, a votat impreuna cu sotia,la o sectie din Wildenberg, in timp ce candidata Ska Keller, reprezentanta Verzilor, a votat la Berlin.

Analistii politici vad alegerile din aceste patru zile, ca pe o confruntare intre partidele nationaliste, care au dus o campanie coordonata impotriva formatiunilor de centru dreapta si centru stanga - fortele care au dominat pana acum fiecare configuratie a Parlamentului European.

Liga din Italia, de pilda, si-a unit fortele cu alte partide extremiste, AFD din Germania, Partidul Finlandezilor si Partidul Popular Danez, cu scopul de a crea Alianta Europeana a Popoarelor si Natiunilor. Vor sa schimbe balanta puterii in UE, in conditiile in care, pana acum, grupurile nationaliste si eurosceptice erau printre cele mai mici din forul European.

Unii alegatori simt ca teme importante au fost ocolite sau prea putin dezbatute in campanie.

Cetatean francez: ”Intrebarea daca ne dorim sau nu o Europa federala. Si apoi problema mediului.. Acestea sunt doua dezbateri care, din punctul meu de vedere, au fost absente.”

Cetatean francez: “Am sentimentul ca partidele de aici sunt concentrate pe probleme interne, cu pe cele la nivel european.”

Cetatean italian: “Sunt foarte increzator, sper in continuare... Sa vedem ce se intampla, probabil ca va fi un scrutin foarte important”.

In Marea Britanie, scrutinul a avut o miza uriasa, iar unii comentatori l-au vazut drept un nou vot privind Brexitul. In functie de rezultat, ar putea contribui la blocarea retragerii sau la accelerarea ei, in contextul in care britanicii dezbat daca si cum sa paraseasca blocul comunitar.

Intre timp, asteptarea este uriasa la Bruxelles. Pe un ecran urias amplasat in Hemiciclul Parlamentului European, transformat acum intr-un imens centru de presa, vor fi proiectate estimarile voturilor din tarile membre pe tot parcursul serii si noptii. Vor fi prezenti si liderii grupurilor politice si candidatii la presedintia Comisiei Europene.

Articole din aceeasi categorie