08.10.2019
Profil electoral: Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru la functia de primar al municipiului Chisinau - Anticoruptie.md
Fostul procuror-sef al municipiului Chisinau, Ivan Diacov, este candidatul Partidului Nostru la functia de primar general al municipiului Chisinau. Cunoscut pentru criticile dure aduse sistemului de justitie din Republica Moldova, Diacov insusi a ajuns in atentia societatii dupa ce a primit „cadouri” de la mai multi agenti economici care au reparat si mobilat gratuit institutia in care activa, scrie anticoruptie.md

Ivan Diacov a lucrat mai bine de 35 de ani in organele de drept, in special in Procuratura. Ultima functie detinuta a fost cea de procuror-sef al Capitalei, din care a plecat la 2 decembrie 2015, cand i-a expirat mandatul. Timp de trei ani, din 1991 pana in 1994, a lucrat ca sef de sectie la Ministerul Securitatii Nationale.

Ivan Diacov s-a nascut in regiunea Kurgan din Rusia, intr-o familie de deportati basarabeni, originari din satul Bascalia, raionul Basarabeasca. Este fratele mai mic al lui Dumitru Diacov, presedintele de onoare al Partidului Democrat. Acest fapt nu l-a impiedicat sa critice PDM in perioada cat formatiunea s-a aflat la guvernare. Dupa plecarea PDM de la putere, Ivan Diacov a lansat critici si in adresa Guvernului condus de Maia Sandu.

Averea si interesele

La momentul plecarii din Procuratura, in noiembrie 2015, Ivan Diacov raporta o casa de 315 metri patrati, estimata de expertii imobiliari la patru milioane de lei. „E frumoasa, am facut-o cu dragoste. Acum as vinde-o, dar n-am cui”, a declarat Diacov pentru portalul Anticoruptie.md, dar nu a precizat de unde a luat bani ca s-o inalte. Oficial, imobilul, cumparat in 2001, ar apartine omului legii, sotiei acestuia, Lilia Diacov, si uneia dintre cele doua fiice a cuplului, Alina.

Din declaratiile de venit prezentate pana acum de Diacov, putem deduce ca acesta s-ar fi imbogatit dupa ce in 1999 sotia lui s-ar fi implicat in afaceri.

Lilia Diacov este fondatoarea firmei Vazlancom, unde detine 50% din actiuni, celelalte 50% fiind impartite intre Alina si Mariana, cele doua fiice ale sotilor Diacov. Pana acum cativa ani, firma avea un magazin de haine pentru femei intr-un centru comercial din Chisinau. „Au inchis afacerea, pentru ca nu te costa pielea cat dubala. Fiind sotie de procuror, Lilia nu putea face contrabanda. Lucra cinstit. Acum firma nu mai are activitati”, a spus Ivan Diacov. 

Firma are un imobil pe bulevardul Constantin Negruzzi cu o suprafata de 391 metri patrati. Acesta a fost cumparat la o luna de la deschiderea afacerii, in februarie 1999. Proprietarii au dat in locatiune circa 270 de metri patrati unei alte firme, care detine un club de karaoke. Anterior, aici se afla un club de biliard ce apartinea Vazlancom SRL. Un episod de care lui Ivan Diacov nu-i prea place sa-si aminteasca constituie perioada in care sotia acestuia a ajuns martor intr-un dosar penal legat de spalarea de bani prin intermediul unei firme unde a avut candva statut de fondator. „A fost de fapt o eroare. Sotia mea a desfasurat candva un business cu un frate de-al sau, care la un moment dat si-a vandut cota-parte unor clienti care faceau afaceri dubioase si spalari de bani. Pe atunci, nici ea nu mai era fondatoare. Mai tarziu lucrurile s-au clarificat”, si-a amintit procurorul. 

In 2014, dupa ce in presa au aparut imagini cu casa lui Ivan Diacov, procurorul a ajuns in vizorul membrilor CNI, dar acestia au ajuns la concluzia ca fostul procuror ar fi respectat legea atunci cand si-a declarat averea.

In declaratia de avere pentru anii 2017-2018, depusa la CEC in calitate de candidat electoral, Diacov indica 244 de mii de lei din pensie, 11,5 mii lei din activitati didactice si150 de mii - in urma vanzarii unui automobil.

Familia dispune de doua automobile, un Hyundai Sonata, produs in 2009, si un Suzuki Virara, produs in 2015 si procurat in 2017. In prezent sotii Diacov detin opt conturi bancare, in care pastreaza economii de peste 928 mii lei.

Ivan Diacov a detinut mandatul de de procuror-sef al municipiului Chisinau incepand cu 2 decembrie 2010 pana in decembrie 2015. Acesta a facut parte din sistem aproape 35 de ani. 

Cu doua zile inainte de expirarea mandatului de procuror sef al municipiului Chisinau, Diacov a anuntat ca pleaca din Procuratura pentru ca nu mai poate tolera coruptia din sistem. Acesta a adus mai multe acuzatii conducerii Procuraturii Generale, recunoscand ca institutia este controlata de PD. Procurorul a anuntat ca, in semn de protest, renunta la toate distinctiile care i-au fost acordate de-a lungul anilor, inclusiv la ordinul „Gloria Muncii”.

Diacov a declarat in repetate randuri ca a sesizat de mai multe ori conducerea Procuraturii Generale privind actiunile ilegale ale unor procurori si judecatori, implicati in protejarea traficantilor de droguri, insa nu s-a luat nicio atitudine. „Pentru ca cetatenii sa cunoasca adevarul am fost nevoit sa organizez conferinte de presa si sa fac declaratii. Nu am facut asta pentru ca as fi avut nevoie de spectacol. In consecinta am ajuns sa fiu persecutat de catre conducerea Procuraturii Generale, in special de catre procurorul general, Corneliu Gurin. Am declarat de mai multe ori ca Gurin trebuie sa-si dea demisia. El trebuie sa fie cercetat penal cel putin pentru neglijenta in serviciu”, a declarat Ivan Diacov.

Ivan Diacov si-a criticat si colegii din cadrul Procuraturii Anticoruptie. „In acest stat nu se doreste sa se afle adevarul si nici sa fie gasit miliardul. Nu cred ca Adriana Betisor si Vitalie Galeru sunt atat de competenti incat sa faca fata tuturor schemelor complicate. Intenteaza dosare pentru luarea creditelor. Ei si ce daca au fost luate credite, sa le restituie! Galeru a fost subaltern de-al meu si personal am anuntat conducerea Procuraturii Generale despre ilegalitatile comise de acesta. Vor tergiversa ancheta cu miliardul, pana cand veti uita de asta, la fel cum ati uitat despre dosarul evenimentelor din aprilie 2009. Daca se dorea, se spunea adevarul”, a mai spus omul legii. 

In martie 2014, Ivan Diacov, pe atunci procuror al municipiului Chisinau, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al democratilor. „Documentul este redactat intr-un singur exemplar, fiind clasificat „strict confidential”, desi reprezinta doar corespondenta privata a unui procuror-sef cu un politician controversat. Autorul i se adreseaza lui Plahotniuc, intr-un registru de subordonare, cu rugaminti personale si justificari politice. Reclamatiile lui Diacov, descrise in document, impotriva unor colegi din Procuratura, scot la iveala jocurile de putere din aceasta institutie”, se arata intr-o investigatie a RISE Moldova din 2014. Diacov a refuzat atunci sa comenteze cazul.

Cadouri de la agenti economici

Pe cand era procurorul-sef al Chisinaului, Diacov a renovat si dotat institutia cu mobilier nou pe banii unor prieteni de-ai sai care detineau diverse afaceri. Despre aceasta a scris ziarul Adevarul. Biroul sau din procuratura a fost mobilat de un cunoscut creator de mobila, iar renovarea cladirii a fost facuta de un alt agent economic. Ultimul ulterior s-a regasit printre sponsorii generosi ai Partidului Democrat. Un prieten de al sau i-a facut o usa noua in locul celei de la intrarea in cladire, iar un alt prieten i-a daruit mese si scaune pentru o terasa acoperita langa biroul sau. „Am primit mai multe scaune de la un prieten din satul meu. A avut un restaurant si l-a inchis. Mi-a dat mie mobilierul”, a explicat Diacov ziaristilor de la Adevarul. El a recunoscut atunci ca valoarea reparatiilor si a mobilierului primit de institutie de la prietenii sai era de cel putin 100 de mii de lei. Unii experti anticoruptie au exprimat atunci parerea ca practica lui Ivan Diacov este periculoasa si impotriva muncii pe care o presteaza. „Cand procurorii primesc bunuri de la oamenii de afaceri, apare o datorie morala fata de acestia. Un procuror nu se poate expune obiectiv asupra unui dosar care-l priveste pe un om de afaceri care i-a facut diverse favoruri”, a explicat Cristina Cojocaru (Tarna) care era experta la Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei. „Este vorba despre incompatibilitate, conflict de interese. Aceste relatii nu pot fi obiective daca procurorii au datorii morale fata de oamenii de afaceri”, a precizat jurista.

Acest articol apare in cadrul campaniei Promovarea votului informat si constient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM si API, cu sustinerea financiara a Fundatiei Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Actiunile intreprinse in cadrul proiectului tin de responsabilitatea implementatorilor si nu reflecta neaparat pozitia Fundatiei Soros-Moldova.

Articole din aceeasi categorie