21.02.2023
„O lege foarte intarziata.” Cum comenteaza Grosu necesitatea implimentarii prevederilor privind infractiunea de separatism, odata ce chiar asa-zisul lider de la Tiraspol ar fi primul care ar cadea sub incidenta acestei legi

Seful legislativului, Igor Grosu, a declarat in cadrul emisiunii In Profunzime, ca tara noastra are nevoie de astfel de prevederi pentru a descuraja pe viitor persoane sau grupuri de persoane care si-ar dori sa promoveze separatismul. Mai mult decat atat, acesta spune ca acum asa-zisii lideri si oficiali de la Tiraspol au buna ocazie daca sunt bine intentionati si tin la integritatea teritoriala a Republicii Moldova sa faca tot posibilul pentru a apropia malurile si a gasi solutii in rezolvarea conflictului transnistrean. 

„Noi am aratat timp de 30 de ani ca suntem foarte rationali si predispusi spre dialog, daca dialogul duce la solutionarea unei probleme, in cazul dat solutionarea conflictului transnistrean. Doi, este o lege foarte intarziata, am intarzie cam cu 30 de ani. Trei, eu am fost surprins sa vad prevederi similare in legislatiile alor tari, tarile baltice, si culmea, Federatia Rusa are astfel de prevederi in legislatia sa, daca o persoana sau un grup de persoane promoveaza actiuni de separare a unui teritoriu sau parti din teritoriu Federatiei Ruse si scrie acolo frumos asa in liba rusa, de ce este pasibil acest individ, institutie sau grupare”, a declarat Igor Grosu. 

Totodata, presedintele Parlamentului sublineaza ca in contextul politic si de securitate, actual, tara noastra are nevoie de astfel de prevederi pentru a descuraja pe viitor persoane sau grupuri de persoane care ar promova acest deziterat. Odata, ce chiar asa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi primul care ar cadea sub incidenta acestei legi. 

„Acum acesti indivizi au sansa, buna ocazie daca sunt bine intentionati si tin la integritatea teritoriala a Republicii Moldova sa faca tot posibilul pentru a apropia malurile, a gasi solutii, asa cum s-au gasit solutii pentru economia si intreprinderile din regiunea Transnitreana.  Ei s-au integrat in UE inaintea noastra, 70% din tot ceea ce produc vand in UE, iar 50% din tot ce consuma tot e din UE. A ramas sa scoatem niste militari, sa-i spunei Federatiei Ruse, care tare se ingrijeste de noi, sa ii iei acasa, sa isi iei armamentul, sa ne lase pe noi sa gasim solutii pentru acest conflict. Un conflict artificial prin care Federatia Rusa doreste in continuare sa ne tina in zona lor de influenta”, a explicat presedintele Parlamentului. 

De asemenea, Igor Grosu a mentionat ca noile prevederi din Codul Penal vor fi aplicate de Procuratura. 

„Iar celor care sunt tare incordati le cerem doar un lucru sa fie constructivi. Sa se aseze la masa tratativelor cu domnul Serebrian, sa fie mai putini indivizi care sa faca amenintari la adresa colegilor nostri, sa scoata blocurile si posturile ilegale, sa nu impiedice instituiilor de invatamant cu predare in limba romana si atunci sa calatoreasca liber pe intreg teritoriul Republicii Moldova”, a adugat Grosu. 

La inceputul lunii februarie, majoritatea parlamentara au votat in lectura finala legea separatismului. Modificarile la Codul Penal au fost propuse de 16 deputati PAS si prevad pedepse cu inchisoarea pentru mai multe infractiuni care ar putea pune in pericol securitatea statului, suveranitatea, independenta si integritatea tarii. Deputatii PAS au argumentat necesitatea acesteia, facand referire la structuri ilegale constituite in regiunea transnistreana. Infractiunea de separatism, ce prevede actiunea de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova va fi predepsita cu inchisoare de pana la 10 ani sau cu amenda de sute de mii de lei. Tiraspolul, dar si Moscova au calificat legea drept un act de agresiune care pune in pericol reglementarea conflictului transnistrean.

Unii expertii, afirma ca noile sanctiuni impotriva separatismului ar putea escalada conflictul intre cele doua maluri ale Nistrului, in timp ce altii sustin ca legea ar putea sa ramana inaplicabila si sa fie folosita de Chisinau in cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

Vezi AICI emisiunea In PROfunzime din data de 20 februarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie