25.10.2024
„Astăzi s-a întâmplat un prim pas important în expunerea acestei fraude masive”. Experții Valeriu Pașa și Ion Tăbîrță despre noile informații anunțate de șeful IGP privind coruperea alegătorilor

Expertul Valeriu Pașa susține că rezultatele mici înregistrate în scutinul din 20 octombrie ne demonstrează încă odată că a avut loc o fraudă masivă, care ulterior a fost demonstrată de organele de drept. Totodată și expertul Ion Tăbârță a menționat că pe lăngă fraudarea voturilor, o inflență majoră a avut și dezinformarea masivă din partea Rusiei care a jucat pe emoțiile alegătorilor. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În Profunzime.

„Astăzi s-a întâmplat un prim pas important în expunerea acestei fraude masive”. Experții Valeriu Pașa și Ion Tăbîrță despre noile informații anunțate de șeful IGP privind coruperea alegătorilor

Valeriu PAȘA, EXPERT: „Foarte simplu, pentru că a avut loc o fraudă masivă prin coruperea alegătorilor, care au fost aduși la urne și li s-a impus o anumită opțiune. Pe față am văzut aceste chat-uri, telegram, boți, transmitere, interceptări facute de poliție. Acum amploarea fraude o banuim comparând datele scutinului cu rezultatele multiplelor sondaje. Atunci când ai posibilitatea să compari sondajele făcute de patru companii diferite și să vedzi o diferență foarte mare, lucrurile devin destul de clare.”

Totodată, Valeriu Pașa a menționat că din fericire organele de drept au făcut un pas important si au demonstrat că frauda a avut loc.

Valeriu PAȘA, EXPERT:Astăzi s-a întâmplat un prim pas important, în expunerea acestei fraude masive, de fapt al doilea pas, că primul a fost ieșirea PA și IGP încă la început de octombrie și vorbeau despre informații operatorii în care spuneau că sunt 130 de mii de oameni racolați pentru a fi derecționați să voteze într-un anumit mod. Astăzi deja avem niște cifre concrete 138 de mii de persoane, doar cei care au avut conduri deschise în această bancă rusească. 138 de mii care și-au activat această aplicație și au avut acest schimb de mesaje, telefoane cu această bancă rusească. Sumele pe care le evaluează poliția, pentru că au fost multiple percheziții, rețineri și în telefoanele celor care au fost reținuți sunt mesajele cu transferuri și cu incasările de la bancă și ele variază de la o persoană la alta.”

Ulterior și Ion Tăbîrță a adăugat că frauda nu a fost unicul element care a jucat un rol la influențarea rezultatului în scrutinul din 20 octombrie.

Ion TĂBÎRȚĂ, EXPERT: „Frauda este doar unul dintre elementele la rezultatul de la referendum. Am avut această corupere masivă, dar mai sunt și alte două elemente importante. Primul este dezinformarea masivă venită din Federația Rusă și al doilea modul în care si-a construit campania și cum au venit mesajele din partea partidului de guvernământ care a susținut-o pe doamna Maia Sandu.

Problema este că am avut această dezinformare care foarte mult a influențat și a jucat pe emoțiile electoratului centru. Noi avem electorat antieuropean, proeuropean convins și electorat moderat, în situații de anumită conjuctură politică poate să voteze da sau nu. Eu cred că ei au votat contra pentru că ei au votat și contra guvernării.”

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au mers la vot pentru a-și alege președintele țării. Totodată, moldovenii au decis dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

În urma procesării a tuturor proceselor verbale la referendumul constituțional, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum au ales opțiunea „Da” și au spus că sunt în favoarea modificării Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 49.54% au votat „Nu”. 13.596 de voturi au făcut diferența. 

Totodată, potrivit CEC, la alegerile prezidențiale, moldovenii vor merge la vot și peste două săptămâni, în turul II. Concurenții care se vor duela sunt Maia Sandu care a obținut un total de 42,45% din voturi și Alexandr Stoianoglo cu 25,98% din voturi. 

Citeste si : Republica Moldova, în atenția presei internaționale: Ce scriu agenții de știri din lume despre alegerile prezidențiale și referendum - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie