Ca e vorba despre Rusia, SUA, China sau Uniunea Europeana, fiecare din marii actori ai lumii este cuprins în tumultul transformarilor si turbulentele reasezarilor contemporane, produse, în cea mai mare masura, exact de actiunile si interferentele dintre ei. Celor mari li se arata perspective de tangaj periculos si incertitudinea e în crestere. Astfel, Rusia trece printr-o perioada nefasta, care-i accentueaza postura de actor negativ, de batausul revizionist din sistem, de stat neimplicat în postura morala a respectarii drepturilor ci în posturi revansarde, de creare a turbulentelor si haosului în sistem, doar-doar câstiga ceva la reasezare.
Eventual cu mâna altora, pentru ca nu mai are resurse sa proiecteze forta si sa se implice în aventuri militariste prin lume. Astfel, Moscova a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin si antrenarea responsabilitatii lui Bashar al Assad pentru Khan Sheinkhoun, dar si blocarea altor 60 de atacuri ulterioare ale comisie de investigare a armelor chimice. Pe de alta parte, încearca reanimarea unei campanii prezidentiale apatice si nerelevante, fara nerv si fara perspectiva, în realegerea lui Putin, în timp ce investigatiile comisiei speciale americane privind ingerintele sale în campania electorala au ajuns la faza autorizarii acuzatiilor si retinerilor de catre Marele Juriu.
De partea cealalta, SUA continua sa se chinuie cu Coreea de Nord si armele sale atomice, în timp ce are probleme tot mai relevante de imagine si legitimitate prin problema slabei capacitati de aparare la ingerinta rusa, concomitent cu acuzatiile la adresa înaltilor oficiali din preajma lui Trump, din campanie si din administratie, inclusiv a rudelor si, poate, a presedintelui însusi. Cercetarile sunt în curs, dar cutremurul lipsei de legitimitate se prefigureaza amenintator si anunta dificultati majore în gestionarea, pe viitor, al acestei crize a presedintelui american la 9 luni de mandat. În China, fuga dupa consolidarea puterii presedintelui Xi si concentrarea ei absoluta, cu consacrarea Gândirii lui Xi în Constitutia Partidului Comunist, chinez ameninta sa elimine flexibilitatile si ingeniozitatea managerilor în favoarea unei subordonari stricte de partid, cu perspective serioase la nivel economic.
Totul pe un proiect chinez ad hoc al verticalei puterii dupa model Putin si pe un nivel de ambitie exagerat al liderului Xi. În Uniunea Europeana, tangajele vin de la separatismul catalan, fenomen care nu este strain de ingerintele si atâtarile interesate ale Rusiei pentru tulburari si scindari la nivel european. O lume împinsa spre probleme proprii si haos în marea majoritate a capitalelor relevante.
Rusia a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin al lui Bashar al Assad de la Khan Sheikhoun Si ceea ce trebuia sa se întâmple, s-a întâmplat. Rusia lui Putin a dobândit tot mai mult curaj si tupeu la nivel global, reusind luni noapte sa blocheze în Consiliul de Securitate si investigarea de catre Mecanismul de Investigare Comun (JIM) al Organizatiei de Interzicere a Armelor Chimice – OPCW al ONU – a atacului cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din Siria. Dorinta de a proteja regimul si de a-l readuce pe Bashar al Assad la masa de negociere, în pozitie de forta, a determinat trecerea peste toate regulile morale în votul sau de luni noaptea. Pentru ca Rusia poate sa o faca, prin veto. Rusia a anuntat acest balet diplomatic în urma cu câteva zile, când a încercat amânarea votului în Consiliul de Securitate.
Motivul pentru a bloca prelungirea mandatului misiunii oficiale de investigare a fost nemultumirea pentru primele descoperiri, Rusia solicitând sa vada rezultatele pe care urma sa le prezinte prin raport JIM al OPCW joi, 26 octombrie, la New York, acolo unde pe masa de investigare se afla nu mai putin de 60 de atacuri cu arme chimice de distrugere în masa din Siria. Pentru moment, fusesera identificate 3 atacuri cu clorina ale lui Assad si unul cu gaz mustar al Al Qaeda, în timp ce faptele prealabile identificate la Khan Sheikun anuntau utilizarea gazului sarin, acuzat fiind regimul sirian Al Assad. Misiunea de investigare a fost creata prin rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, în 2015, si urma sa fie prelungita pentru înca un an, luni noapte.
Din pacate, Rusia a preferat sa blocheze misiunea, care e obligata sa încheie activitatea la jumatatea lunii noiembrie. Santajul partii ruse era facut pentru a obtine o formula modificata a raportului din 26 octombrie, de care conditiona prelungirea misiunii. La 26 octombrie, raportul va prezenta probele si va concluziona cine este vinovat de atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din 4 aprilie 2017, atac în care au fost ucise peste 90 de persoane în zona controlata de opozitie, la tirul trupelor loialiste ale lui Bashar al Assad.
În 30 iunie, misiunea de pe teren a JIM a identificat urmele de gaz neurotoxic sarin, interzis la nivel mondial, iar SUA au ripostat la acea vreme cu tiruri de rachete Tomahawk, distrugând baza aeriana siriana Shayrat, de unde plecasera avioanele care au raspândit gazul.
Rusia a acuzat SUA si aliatii occidentali ca s-au grabit sa judece atacul de la Khan Shakhun si sa judece guvernul sirian pentru lansarea gazului sarin. De asemenea, a criticat raportul preliminar al misiunii de investigare din 30 iunie, sustinând ca este „foarte unilateral”. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a atras atentia asupra faptului ca abordarea prezenta e inacceptabila, respectiv santajul cu blocarea continuarii misiunii, daca raportul demonstreaza ca Al Assad e vinovat. În caz contrar, partea rusa urma sa depuna veto-ul. Asta nu are nimic de a face cu realitatea, cu rezultatele obiective ale anchetei si cu elementele concrete gasite pe teren, cu cine a tras, în mod real, utilizând arma chimica în Siria. Miza nu mai este, asadar, decât indirect atacul cu gaz sarin.
Miza sunt alte 60 de incidente similar, cu utilizarea armei chimice în Siria, între decembrie 2015-martie 2016, care sunt în atentia comisiei de investigare, dupa cum a anuntat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. În toate cazurile exista alegatii si marturii credibile despre atacuri chimice în timpul confruntarilor din razboiul civil din Siria. Votul de luni noapte a fost 11 pentru, o abtinere (China) un vot împotriva (Bolivia) si veto-ul rus. Partea rusa a insistat ca ar putea reveni cu un vot favorabil dupa raportul de joi, continuând presiunile pentru ca sa nu existe raportul comisie de investigare depus formal la Consiliul de Securitate si acuzându-l pe Bashar al Assad.
Reprezentanta rusa la ONU continua sa spuna si astazi ca eliminarea si verificarea închiderii bazelor chimice cunoscute în Siria e „aproape de final”, 25 din cele 27 de facilitati fiind validate pâna astazi de catre Organizatia de Interzicere a Armelor Chimice - diferenta se afla în zone de conflict care nu puteau fi vizitate.
Intriga si agitatie cu parfum de femeie în campania electorala Prezidentiala a lui Putin Un calm plat si foarte putina agitatie în perspectiva alegerilor prezidentiale din Rusia, la 18 martie 2018 (ziua proclamarii anexarii, cu 4 ani în urma, în 2014, a Crimeei de catre Putin, aleasa nu întâmplator anul acesta ca zi de vot).
Nimeni nu are dubii în privinta câstigatorului. Aleksei Navalnîi, singurul oponent mai vizibil, tocmai a iesit din închisoare la timp cât sa afle ca nu poate candida, deci unica problema e interesul si prezenta la vot. Or, fara intriga nu exista naratiune, nu exista poveste, speranta a murit demult în Federatia Rusa, iar Vladimir Putin se îndreapta fara emotii spre un nou mandat. Asta desi nu a anuntat înca o candidatura, un detaliu care nu mai creeaza nici macar suspans, daramite emotie.