09:51, 19 Februarie 2018
, PRO TV

Vlad Lupan: „Majoritatea diplomatilor inlocuiti au fost cei care promovau linia pro-europeana a Guvernului”


Diplomat si journalist, Vlad Lupan a fost din 2012 ambasadorul Moldovei la Natiunile Unite. Inainte de aceasta a fost vicepresedinte al Partidului Liberal si a fost deputat in Parlamentul de la Chisinau intre 2010 si 2011. In prezent este autorul unui blog in limba engleza in care discuta mai cu seama evolutii de politica regionala si moldoveneasca. Recent, intr-un interviu cu site-ul BuzzFeed, Vlad Lupan vorbea despre schimbarea sa din postul de ambassador, anul trecut ca urmare a presiunilor facute de Rusia, indepartarea sa din postul de la ONU fiind solicitata presedintelui Igor Dodon de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie europalibera.org.


 

Europa Liberă: Aţi făcut nişte declaraţii pentru presa americană la distanţa de aproape un an, vreo zece luni, de la rechemarea Dvs. din funcţia de reprezentant al Moldovei la ONU – declaraţii importante, din punctul meu de vedere. Vreau să ne spuneţi: de ce aţi considerat necesar ca opinia publică să afle cumva prin aceste declaraţii dedesubturile condiţiilor în care v-aţi exercitat mandatul şi în care aţi fost rechemat; să se afle acum, într-un context nu tocmai liniştit din punctul de vedere al politicii interne, nici al celei externe?

Vlad Lupan: „Popularizarea subiectului respectiv în Statele Unite este un subiect de importanţă majoră. Nu este atât de mult legat de Republica Moldova, cât faptul că sunt o serie de lecţii utile pentru SUA despre influenţa Federaţiei Ruse, există o anumită îngrijorare în Statele Unite, atât pe eşichierul din stânga, cât şi pe cel din dreapta despre ce se întâmplă din acest punct de vedere. Şi iată, acest exemplu al meu era un exemplu, de fapt, de utilizare a tehnologiilor de fake news, nu doar pentru a influenţa alegeri, dar şi pentru a se axa pe anumite persoane inclusiv.”

 

 Europa Liberă: Deci, decizii la Chişinău luate sub influenţa factorului rusesc şi prin intermediul unei campanii de fake news- asta credeţi că vi s-a întâmplat? Mă refer la rechemarea Dvs. din funcţie…

Vlad Lupan: Eu nu am îndoieli în privinţa influenţei factorului rusesc în cazul meu, chiar dacă, de exemplu, portalul de ştiri BuzzFeed News, care a publicat interviul meu, a spus că nu a reuşit să verifice independent faptul că preşedintele Dodon a menţionat în declaraţia sa inclusiv postul meu la New York, după revenirea de la Moscova… Fără îndoială, la fiecare declaraţie la ONU, la fiecare speech pe care l-am avut, la fiecare intervenţie pe care am avut-o la ONU, practic, pe subiectele ce ţin de conflictul transnistrean sau situaţia din Ucraina, care influenţează asupra Republicii Moldova, imediat au urmat anumite intervenţii ale Federaţiei Ruse. Trebuie să luăm în calcul, evident, şi schimbarea politică din Republica Moldova, de aceea aceşti doi factori s-au îmbinat şi au produs acest rezultat.”

 

 Europa Liberă: Dar Dvs. aţi fost, totuşi, rechemat nu de Igor Dodon, ci de un Guvern dominat de democraţi, un Guvern, care se declară pro-occidental? Prin urmare, nu ar trebui să cadă de acord cu Rusia sau cu Dodon, mai ales în situaţii atât de delicate ca funcţia de ambasador la ONU. Vreau să ne spuneţi clar: credeţi că rechemarea Dvs. a fost rezultatul unui troc între socialişti, prin intermediul lor al Moscovei cu democraţii?

Vlad Lupan: „Preşedintele Dodon s-a întors de la Moscova în luna ianuarie. La sfârşitul lunii ianuarie a avut loc şedinţa cu ambasadorii statelor Uniunii Europene; peste puţin timp, în luna februarie a avut loc o altă şedinţă – trilaterală – între spicherul Parlamentului Republicii Moldova, între prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip şi preşedintele Dodon. Imediat după şedinţa respectivă a şi apărut ştirea prin care o serie de diplomaţi sunt retraşi şi vor fi înlocuiţi. Dacă analizaţi atent lista respectivă, majoritatea persoanelor care urmează a fi înlocuite au fost considerate diplomaţi care promovau linia pro-europeană a Guvernului, în primul rând; în al doilea rând, să nu uităm că la nominalizarea noilor ambasadori, după acest proces, după prima listă, la nominalizarea noilor ambasadori au fost incluşi ulterior şi domnii Neguţă şi încă un domn de la Partidul Socialiştilor. Aceştia sunt indicatori absolut clari că a existat un troc între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor dlui Dodon pentru înlocuirea unor ambasadori şi includerea altor ambasadori în corpul diplomatic.”


CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPALIBERA.ORG

Alte ştiri despre: