13:44, 19 Martie 2017
, Stirile Pro TV

Unsprezece candidati la functia de presedinte al Frantei. Reguli aspre cu privire la sustinatorii acestora


Unsprezece candidati in alegerile prezidentiale din Franta au primit numarul necesar de sustineri din partea alegatorilor, pentru a participa la scrutin.


 

Anuntul a fost facut de Consiliul Constitutional, cu o zi inainte de data-limita a primirii formularelor, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

 

Este vorba despre candidata Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, fostul ministru al Economiei al lui François Hollande Emmanuel Macron, fostul premier al lui Nicolas Sarkozy François Fillon (Les Républicains), socialistul Benoit Hamon si rivalul sau de la La France insoumise Jean-Luc Mélenchon.

 

De asemenea, Nicolas Dupont-Aignan (Debout la France), Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière), Philippe Poutou (NPA), Jean Lassalle (un deputat de centru) François Asselineau (UPR) si Jacques Cheminade au depasit pragul minim de 500 de semnaturi.

 

Unii candidati si-au exprimat indignarea fata de noile reguli cu privire la primirea sustinerilor, pe care le denunta drept o tentativa de blocare a scrutinului.

 

Consiliul Constitutional a facut publice, anul acesta, numele tuturor sustinatorilor, ci nu doar ale unui numar de 500 dintre ei, trasi la sorti de la fiecare candidat, asa cum se proceda anterior, iar formularele a trebuit sa fie trimise doar prin posta.

 

”Contrar unor temeri, aceste noi reglementari nu au avut consecinte negative masive asupra numarului total de sustineri trimise pe adresa Consiliului, deoarece 14.586 de formulare de sustinere au fost primite anul acesta, fata de aproape 15.000 in 2012”, a declarat presedintele institutiei Laurent Fabius.

 

Zece candidati s-au putut prezenta in alegerile prezidentiale din 2012, 12 in 2007 si 16 - un record in Republica a V-a - in 2002.

 

Primul tur al scrutinului din acest va avea loc pe 23 aprilie, iar al doilea pe 7 mai.

Alte ştiri despre: