16:46, 22 Iulie 2018
, PRO TV

Un europarlamentar german a cerut Comisiei Europene sa deschida o ancheta in cazul furtului miliardului din bancile moldovenesti. Interviu Radio Europa Libera - VIDEO


Un europarlamentar german a cerut Comisiei Europene sa deschida o ancheta in cazul furtului miliardului din bancile moldovenesti. Intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, acesta a declarat ca este si dreptul organelor internationale sa inteleaga ce se face ca banii sa fie recuperati. Asta in conditiile in care, milioane de euro impozitate de la cetatenii europeni ajung in Moldova ca si ajutor financiar.


 

Intr-un intervu pentru portalul europalibera.org, europarlamentarul german de stanga sustine ca a trimis o solicitare in scris Comisiei Europene, pentru ca institutia sa deschida o ancheta la nivel european cu privire la furtul miliardului.

 

Helmut SCHOLTZ, EUROPARLAMENTAR GERMAN: “Milioane de euro din banii platiti de cetatenii europeni la buget prin taxe ajung in Moldova de ani de zile. Acesti bani ar trebui sa ajunga in programe care ajuta la cresterea nivelului de trai in R.Moldova, nu in cine stie ce banci, in conturile cine stie caror persoane.”

 

Scholtz crede ca ancheta ar trebui sa decurga usor, de vreme ce exista rapoartele Kroll, comandate de autoritatile de la noi.

 

Helmut SCHOLTZ, EUROPARLAMENTAR GERMAN: “In acest raport este evidentiat faptul ca aproape jumatate din sumele disparute se afla in UE. Ce inseamna asta? Comisia Europeana are datoria sa dea o explicatie si sa investigheze unde sunt acesti bani.”

 

Intrebat de ce Comisia Europeana ar fi indicata sa dea un raspuns cu privire la suma furata din cele trei banci moldovenesti, Sholtz explica jurnalistei ca, pana la urma, in miliardul jefuit se regasesc si banii cetatenilor europeni.

 

Helmut SCHOLTZ, EUROPARLAMENTAR GERMAN: „Comisia Europeana este responsabila pentru asistenta macrofinanciara oferita de UE Moldovei. Este vorba de acest instrument de finantare, care este menit sa ajute statele din Vecinatatea estica sa depaseasca problemele economice si sociale cu care se confrunta. Ca atare, acestia sunt banii cetatenilor europeni, iar Comisia Europeana are o responsabilitate sa urmareaca felul in care sunt folositi acesti bani.”

 

Europarlamentarul considera ca nici furtul miliardului, nici invalidarea alegerilor locale de la Chisinau nu sunt in masura sa zdruncine relatia Moldovei cu Uniunea Europeana, care ar fi una consolidata in timp. Dar, in asemenea situatii, oficialii straini, raman de partea cetatenilor, pentru ca acestia sa poata beneficia in continuare de sprijinul UE.

 

Compania Kroll a fost angajata de Guvern pentru a investiga frauda bancara, in urma caruia 1 miliard de dolari a disparut din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Primul raport a fost publicat in mai 2015 de presedintele Parlamentului, Andrian Candu, iar sinteza celui de-al doilea in decembrie 2017.

 

Ultimul document descrie cum au fost furati banii, precum si tarile prin care acestia au circulat sau in care au ajuns. Nu sunt dezvaluite, insa, numele beneficiarilor, fiind indicat doar Grupul Sor. Atunci, premierul Pavel Filip preciza ca 90 la suta din oamenii care apar in raportul Kroll 2, sunt onesti si din acest motiv nu le-a fost publicat numele.

 

Imediat dupa aparitia acelor informatii, primarul de Orhei a anuntat ca a dat in judecata compania Kroll, la Curtea Suprema din Londra, pentru ca nu ar face decat sa caute un tap ispasitor. Nu se stie deocamdata cum decurge procesul in instanta.

Alte ştiri despre: