16:58, 10 Ianuarie 2014
, PRO TV

Transparency International: Parlamentul, Curtea de Conturi si CEC au picat testul de integritate


Netransparenta, numirea pe criterii politice si lipsa sanctiunilor. Sunt doar cateva dintre neregulile pe care expertii de la Transparency International le-au gasit in Parlament, Curtea de Conturi si Comisia Electorala. Cele trei institutii au picat testul de integritate. Aceasta este concluzia expertilor.Parlamentul este criticat pentru lipsa de transparenta in luarea deciziilor, pentru ca nu se cunoaste ordinea de zi si nici deciziile luate la sedintele Biroului Permanent, dar si pentru lipsa de integritate a deputatilor.


Parlamentul si-a pierdut considerabil din credibilitate inclusiv dupa ce deputatul PD Valeriu Guma, condamnat la 4 ani de puscarie in Romania pentru acte de coruptie, isi continua activitatea in legislativ. 


Solicitat de PRO TV, deputatul Guma nu a vrut sa faca niciun fel de comentarii. 


De asemenea, serviciul de presa al Parlamentului a declarat ca deputatii sunt in vacanta pana maine si nu poate face aprecieri pe marginea raportului. Expertii de la Transparency International au criticat si Curtea de Conturi, institutie care verifica in ce mod sunt cheltuiti banii publici, dar care este practic ineficienta.


O alta problema este faptul ca membrii Curtii sunt numiti pe criterii politice. Aceeasi problema a fost identificata la Comisia Electorala Centrala. 


De asemenea, organizatia mai spune ca legislatia electorala se modifica mult prea des, iar asta este o problema. Organizatia transparency International va analiza si activitatea Guvernului, politiei, partidelor dar si a organelor anticoruptie. 

Alte ştiri despre: Transparency International, parlament, curtea de conturi,