08:04, 5 Ianuarie 2018
, Stirile PRO TV

Tara care a renuntat la dolarul american dupa ce a fost criticata de Donald Trump


Decizia a fost luata la o zi dupa declaratiile dure facute de presedintele Donald Trump.
La o zi după ce preşedintele Donald Trump a criticat aspru pe Twitter Pakistanul pe motiv că Islamabadul „minte” în privinţa teroriştilor, Pakistanul anunţă că renunţă la dolarul american în schimburile comerciale cu China, relatează CNBC.

 

La 24 de ore după ce Donald Trump a ameninţat că va tăia ajutorul financiar pe care SUA îl acordă Pakistanului, pe motiv că autorităţile de aici „mint” şi oferă „foarte puţin ajutor” pentru a „vâna teroriştii din Afganistan”, Islamabadul se răzbună. Banca Centrala a Pakistanului anunţă că înlocuieşte dolarul cu yuan-ul în schimburile comerciale cu China.

 

În aceeaşi zi, Ministru de Externe al Chinei a apărat eforturile anti-teroriste ale Islamabadului şi a îndemnat comunitatea internaţională să recunoscă acest lucru. China a promis Pakistanlui investiţii de 57 de miliarde de dolari în energie şi infrastructură în cadrul megaproiectului Belt and Road, considerat ca fiind refacerea Drumului Mătăsii.

 

„Statele Unite a acordat, în mod prostesc, Pakistanului peste 33 de miliarde de dolari în ultimii 15 ani, iar ei în schimb nu ne-au dat nimic mai mult decât mincini şi amăgire, luându-ne liderii drept fraieri. Le-au acordat un mediu sigur teroriştilor pe care noi în vânăm în Afganistan. Gata!”, a scris Donald Trump pe Twitter pe 1 ianuarie.

 

În replică, Ministrul pakistanez de Externe, Khawaja Asif, a afirmat că Trump încearcă să dea vina pe Pakistan pentru eşecul său în a finaliza războiul din Afganistan.

 

„Trump e dezamăgit de înfrângerea Statelor Unite în Afganistan şi acesta este singurul motiv pentru care aruncă cu acuzaţii spre Pakistan. Deja am spus Statelor Unite că nu vom face mai mult, aşa că ameninţarea lui Trump nu are nicio importanţă. Pakistanul este pregătit să ofere în mod public toate informaţiile despre ajutorul financiar primit din partea americanilor”, a spus şeful diplomaţiei pakistaneze, pentru un post de televiziune.

 

Mai mult de atât, ambasadorul Statelor Unite la Islamabad a fost convocat să dea explicaţii pentru mesajul preşedintelui Donald Trump.

 

La rândul său, ministrul Apărării, Khurram Dastagir, a promis să apere suveranitatea ţării sale. Totodată, premierul pakistanez Shahid Khaqan Abassi a convocat Comitetul pentru Securitate Naţională – din care fac parte şefii Armatei, Forţelor Navale şi Aeriene, serviciilor de informaţii şi alţi miniştri – pentru a discuta, marţi, despre ce este de făcut în continuare.

 

„Întrevederea Comitetului pentru Securitate Naţională este esenţială pentru Guvernul pakistanez, întrucât va veni cuun răspuns ferm împotriva a ceea ce califică drept o declaraţie iraţională şi iresponsabilă a preşedintelui Statelor Unite”, a relatat corespondentul Al Jazeera.

 

Tensiuni între cele două state


Relaţiile americano-pakistaneze s-au deteriorat de când Administraţia Trump a instituit un curs de acţiune dur în ceea ce priveşte situaţia din Afganistan. Săptămâna trecută, Armata pakistaneză a avertizat SUA cu privire la posibilitatea de a lua măsuri unilaterale împotriva unei grupări armate care se află pe teritoriul ţării.

 

În luna decembrie, într-o vizită la cea mai mare bază militară americană din Afganistan, vicepremierul Mike Pence spunea că „Trump a notificat Pakistanul”.

 

Un oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat, luni, că Adminstraţia Trump nu intenţionează să trimită un ajutor de 255 de milioane de dolari Pakistanului, „în vremuri ca acestea”. Mai mult, Casa Albă „va continua să analizeze nivelul de cooperare” cu acest stat, relatează The Guardian.

 

Sursa: CNBC

Alte ştiri despre: