15:25, 12 Octombrie 2017
, PRO TV

Spania isi sarbatoreste astazi Ziua Nationala, pe fondul crizei politice dintre Madrid si Catalonia. In centrul capitalei spaniole a fost organizata o parada militara - VIDEO


Spania isi sarbatoreste astazi Ziua Nationala, pe fondul crizei politice dintre Madrid si Catalonia. In centrul capitalei spaniole a fost organizata o parada militara, in timp ce la Barcelona se desfasura un miting pro-unitate. Sarbatoarea a fost umbrita de un incident tragic. Un avion de vanatoare, care a participat la parada, s-a prabusit in timp ce se intorcea la baza militara. Pilotul a murit.


 

Militarii si politistii spanioli au marsaluit solemn in centrul Madridului. Demonstratia lor a fost urmarita de mii de spanioli adunati la manifestatie, dar si de premierul Mariano Rajoy si regele Felipe al VI-lea. In acelasi timp, la Barcelona o multime de oameni participa la o demonstratie de unitate. Unii dintre activisti au incendiat cateva drapele ale Cataloniei.

 

Iar apoi, un grup de manifestanti, care opteaza pentru independenta, s-a luat la bataie cu cei care sunt impotriva separarii de Spania.

 

Spania sarbatoreste Ziua Nationala intr-un moment de criza politica, din cauza tensiunilor dintre autoritatile separatiste din Catalonia si guvernul de la Madrid. Aseara, premierul spaniol a acordat cinci zile liderului catalan pentru a spune clar daca a declarat sau nu independenta.

 

Mariano RAJOY, PRIM-MINISTRU SPANIA: ”Angajamentul este important, avand in vedere confuzia generata de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol ii va cere guvernului catalan sa clarifice daca a declarat sau nu independenta.”

 

 Ultimatumul va expira luni. Daca presedintele catalan va confirma independenta, guvernul spaniol ii va da inca un termen de trei zile, pentru a anula aceasta decizie. In caz contrar Madridul ar putea suspenda autonomia Cataloniei.

 

Liderul separatist de la Barcelona a spus ca este dispus la un dialog, insa fara sa i se puna conditii. Pana acum, Franta, Italia si Germania au anuntat ca nu vor recunoaste independenta regiunii.

Alte ştiri despre: