16:20, 16 Martie 2017
, PRO TV

Sondaj IMAS: Majoritatea moldovenilor din diaspora si-ar dori ca la urmatoarele alegeri parlamentare sa fie aplicat votul uninominal - VIDEO


Majoritatea moldovenilor din diaspora si-ar dori ca la urmatoarele alegeri parlamentare sa fie aplicat votul uninominal. Cel putin asta arata un sondaj facut public astazi de IMAS. Surprinzator, oamenii insa au fost rugati sa se expuna inainte ca liderul PD sa-si anunte initiativa. Directorul de la IMAS explica ca oamenii au fost intrebati si despre alte propuneri privind modificarea sistemului electoral.


 

La următoarele alegeri parlamentare, cum aţi dori sa fie aleşi deputaţii care ajung in parlamentul Republicii Moldova? 

Sistemul uninominal – 51%

Sistemul actual de vot – 25%

Sistem mixt – 21% 

Nu ştiu – 3%

 

Rezultatele sondajului arata ca la urmatoarele alegeri parlamentare peste 50 la suta din moldovenii din diaspora ar dori ca deputatii sa fie alesi prin vot uninominal, 25 la suta opteaza pentru mentinerea actualului sistem, iar 21 de procente ar vrea un sistem mixt si 3 la suta nu cunosc. Oamenii au fost intrebati inainte ca Vlad Plahotniuc sa-si anunte idea despre sistemul electoral uninominal. Realizatorii sondajului au o explicatie. 

 

Doru PETRUTI, DIRECTOR ”IMAS”: ”Despre aceste probleme se discuta demult...” 

 

Pe de alta parte, potrivit sondajului, 87 la suta din moldoveni din strainatate au spus ca, si-ar dori sa fie reprezentati de un numar de deputati in parlament, 10 la suta au spus ca nu si-ar dori, iar 3 procente nu stiu. Mai mult, majoritatea si-ar dori pana la 10 deputati din diaspora.

 

Totodata, in ce priveste, topul increderii in politicieni, acesta este deschis de Maia Sandu, pe care o apreciaza 70 la suta din moldovenii aflati peste hotare. Urmeaza Andrei Nastase cu 42 procente, in top trei se afla si Dorin Chirtoaca, care este in preferintele a 34 la suta.

 

Urmeaza, Iurie Leanca, Pavel Filip, Vladimir Voronin. Presedintele tarii este apreciat de 15 la suta dintre moldovenii din afara. Andrian Candu, Renato Usatii si Mihai Ghimpu au acumulat cate 14 la suta. Ultimul in top este Vlad Plahotniuc cu 11 la suta.

 

Deputaţii ar putea fi aleşi din randul celor care trăiesc in afara ţării prin vot direct. Dvs susţineţi sau nu această idee?

Da susţin – 87%

Nu susţin – 10%

Nu ştiu – 3%Cei mai apreciaţi politcieni din RM:

 Maia SANDU – 70%

Andrei NĂSTASE – 42%

Dorin CHIRTOACĂ – 34%

Iurie LEANCA – 31%

Pavel FILIP – 18%

Vladimir VORONIN – 18%

Igor DODON – 15%

Andrian CANDU- 14%

Renato USATÎI – 14%

Mihai GHIMPU – 14%

Vlad PLAHOTNIUC – 11%

 

Doru PETRUTI, DIRECTOR IMAS: ”Respondetii au fost rugati sa le dea note politicienilot, astfel Maia Sandu a acumulat  cele mai multe note de la 7 la 10...”

 

Aproximativ aceleasi preferinte se mentin si la capitolul partide politice. Totusi, potrivit studiului, 50 la suta din respondenti au spus ca am avea nevoie de partide noi, iar 44 au spus ca ar opta pentru cele existente doar ca sa fie reformate. 76 la suta din respondenti au  declarat ca muncesc in strainatate. 

 

Venitul lunar al celor angajaţi

 Sub 1000 de euro - 39%

Până la 2000 de euro – 30%

Mai mult de 2000 de euro- 15%

 

Aproape 40 la suta au spus ca primesc un salariu de 1000 de euro, o treime sunt remunerati pana la 2000 de euro, iar 15 la suta sunt platiti cu peste 2000 de euro. Majoritatea au spus ca nu au de gand sa se intoarca in tara in urmatorii 10 ani. Iar principalele probleme pe care le avem sunt coruptia, saracia, salariile, dar si ingnoranta politicienii.

 

Sondajul a fost realizat in perioada 17 februarie – 7 martie pe un esantion de 559 de persoane, alesi in functie de proportia prezentei la vot in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

 

Desi cercetarea s-a incheiat cu o zi inainte ca liderul PD, Vlad Plahotniuc, sa anunte despre dorinta de a trece la sistemul uninominal. Potrivit directorului IMAS, toate cheltuielile au fost suportate de companie, fara a preciza suma.  

Alte ştiri despre: