11:03, 18 Mai 2017
, PRO TV

Sirbu, despre initiativa lui Dodon: "Le-am transmis si reprezentantilor Comisiei de la Venetia. Dodon sa-si puna pofta in cui - nu va fi dizolvat Parlamentul asa cum isi doreste"


Dupa intrevederea cu reprezentantii comisiei de la Venetia, deputatul PD, Sergiu Sirbu a declarat ca presedintele Igor Dodon nu va dizolva Parlamentul, asa ca sa-si puna pofta in cui, insa socialistii spun ca sustin propunerea legislativa care da mai multa putere presedintelui Republicii Moldova.


 

"Le-am transmis si reprezentantilor Comisiei de la Venetia. Dodon sa-si puna pofta in cui - nu va fi dizolvat Parlamentul asa cum isi doreste", a spus Sirbu. 


Sergiu SIRBU, deputat PD: "Este inadmisibil un astfel de santaj in cazul in care nu a fost luata o decizie in urma unui refernedum, in cazul in care nu a fost demis presedintele Parlamentului in urma unui referendum. Este o intiativa care depaseste Constitutia RM, identitatea Constitutiei. Presedintele Dodon ar fi bucuros si maine sa dizolve Parlamentul. RM trebuie sa continue reformele economice, sociale. Nu vom sustine o astfel de tentativa de a incerca sa instaleze o instabilitate politica.

 

"Comisia de la Venetia este o institutie juridica, nu politica, pentru expertiza politica exista alte institutii."

 

"Nu vom sustine acest proiect de lege, si nu cred ca va fi oficial inregistrat"

 

Intrebat de jurnalisti cum ar fi procedat daca era presedinte, deputatul PD a spus ca cu siguranta nu ar fi venit cu astfel de idei populiste. 

 

"Nu stiu ce as fi spus, sigur nu as fi venit cu initiative populiste, este evident ca orice sef de stat are aceasta tendita sa aiba cat mai multe atributii, ar fi straniu daca nu ar fi vrut. Vrea sa fie imparat, sa aiba mai multe parghii, acesta este un vis frumos al lui Dodon, dar vom depune efort ca ecestt vis sa nu devina realitate."

 

Reactia PSRM dupa intrevederea cu delegatia Comisiei de la Venetia. 

 

Vasile Bolea deputat PSRM: "Am discutat cu comisia de la Venetia despre propunerea legislativa care a fost semnata de 24 de deputati socialisti, speram ca va fi semnata si de altii. Am vorbit si despre referendumul consultativ . Ne-am expus parerile privind acordarea presedintelui RM mai multa putere. Aceasta initiativa este sustinuta de socialisti. Imputernicirile suplimentare sunt pentru a balansa sistemul politic de la noi din tara si nu da posibilitatea Parlamentului de a abuza in unele cazuri. Imputernicirea presedintelui este necesara. Consideram ca presedintele trebuie sa aiba mai multe atributii."

 

 

 Reactia PL dupa intrevederea cu delegatia Comisiei de la Venetia.

 

Mihai GHIMPU, lider PL: "Am explicat care este pozitia noastra vis-a-vis de proiectul de modificare a Constitutiei pe care a inaintat-o presedintele vostru. Noi am  spus ca nu sustinem aceasta initiativa. Nu este prima tentativa de a avea un presedinte autoritar. Dumnealui se pregateste cu ce sa mai amageasca lumea, pentru ca in campanie electorala a promis vodka gratis, lapte de randunica, iar acum vrea sa vina sa dea vina pe Parlament. M-au intrebat cum vad eu, care va fi decizia Curtii Constitutionale privind referendumul consultativ, si le-am spus ca din pacate nu sunt baba Vanga."

 

"Credeti ca Greceani este presedinte PSRM?, asa a si ramas Dodon. Am prasit multa canepa dar nu am mancat, eu sunt liberal."


 

Reactia PCRM dupa intrevederea cu delegatia Comisiei de la Venetia


Fractiunea partidului comunist s-a declarat la fel contra privind majorarea competentilor presedintelui. 

 

"Aceasta actiune al lui Dodon, nu este decat o actiune de PR.", a declarat deputatul PCRM.

 

 

*Foto captur Privesc.eu

 

CITESTE SI: Igor Dodon vrea modificarea Constitutiei ca sa poata dizolva Parlamentul. Cele 5 cazuri propuse de presedinte \ DOC

 

Dodon vrea referendum pentru modificarea Constitutiei: Vreau ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul si organiza alegeri anticipate in alte conditii decat cele existente - VIDEO

Alte ştiri despre: