07:33, 25 Aprilie 2015
, Protv

Reactia lui Eduard Baghirov dupa ce a fost condamnat in Moldova la 5 ani de inchisoare: “Comanditarii loviturii de stat se afla acum la guvernare”


Dupa ce a aflat ca a fost condamnat ieri de judecatoria Buiucani la 5 ani de puscarie, bloggerul rus a venit cu o reactie pe pagina sa de Facebook.


"Tin sa amintesc ca Interpol a recunoscut dosarul drept unul politic si a sters demult numele meu din lista celor cautati. De aceea sa comentez mult nici nu am ce. Un dosar politic e dosar politic. Puteau sa-mi dea 15, 20 sau chiar 30 de ani, care-i diferenta? Nu voi putea sa vin deocamdata in Moldova. Regret, este o tar ape care o iubesc cu o dragoste deosebita. Problema e in aceea ca, comanditarii acelei lovituri de stat se afla acum la putere. De aceea eu voi ramane singurul condamnat in acest caz. Dar nimeni nu este vesnic, ei tot, ma asez pe mal si incep sa astept.”, a scris Baghirov. 

 

Controversatul scriitor, scenarist si blogger rus a fost retinut la Chisinau la inceputul lunii iunie 2011, fiind acuzat ca ar fi fost implicat in organizarea dezordinilor in masa din aprilie 2009. Baghirov a pledat mereu nevinovat si s-a declarat „un tap ispasitor“.

 

In octombrie 2011, el a fost eliberat din inchisoare, dar a ramas in arest la domiciliu. In scurt timp, a fugit de la Chisinau si a ajuns clandestin la Moscova, prin regiunea transnistreana. A fost dat in urmarire internationala, insa, potrivit Constitutiei Rusiei, nu poate fi extradat de tara sa. 

 

Procuratura a stabilit ca "in decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrandu-se activ in mediul social in calitate de „blogger”, „scriitor”  si utilizand tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea si realizarea masurilor de factura provocatoare, orientate la subminarea procesului pre si post electoral pentru alegerile parlamentare din 05.04.2009. Potrivit planului subversiv, aceste distorsionari urmau sa poarte caracterul unei „revolutii Twitter”, iar responsabilitatile pentru consecintele grave ale actiunilor violente - puse pe seama fortelor de opozitie."

 

Sentinta este cu drept de atac in modul stabilit de lege.

Alte ştiri despre: eduard baghirov, eduard baghirov, eduard baghirov,