13:05, 16 Noiembrie 2018
, PRO TV

PSRM, PDM, PAS si PPDA sunt partidele care s-ar regasi in viitorul legislativ. Dodon, Nastase si Sandu - cei mai populari politicieni. Sondaj IRI - VIDEO


PSRM, PDM, PAS si PPDA sunt partidele care s-ar regasi in viitorul legislativ, iar celelate formatiuni prezente in actuala legislatura nu au nicio sansa de a-si delega deputati in plen, dupa alegeri. Asta spun un sondaj IRI, publicat astazi, care face referire si la popularitatea politicienilor. Pe val ramane presedintele Igor Dodon, care este urmat, la o distanta mare, de Andrei Nastase si Maia Sandu.


 

Igor Dodon este cel mai popular politician din Moldova. 27 de procente din respondenti au incredere in seful statului. Pe locul doi in clasament se afla liderul PPDA, Andrei Nastase, cu o cota de 14% si lidera PAS, Maia Sandu, cu un procentaj de 13%. Pavel Filip se bucura de increderea a 6 la suta din alegatori, la fel ca si Vlad Plahotniuc.

 

Zinaida Greceanii, Ilan Sor si Vladimir Voronin ocupa aceeasi pozitie si se aleg cu cate 4 la suta. Renato Usatii, Irina Vlah, Ion Ceban sau Andrian Candu au mai putin de 3 procente. Totusi, mai mult de o patrime din persoanele chestionate nu se bizuie pe niciun demnitar.

 

In ce politician aveti cea mai mare incredere? 

Igor DODON – 27%

Andrei NASTASE – 14%

Maia SANDU – 13%

Pavel FILIP – 6%

Vlad PLAHOTNIUC – 6%

Zinaida GRECEANII – 4%

Ilan SOR – 4%

Vladimir VORONIN – 4%

Renato USATII – 3%

Irina VLAH – 2%

Ion CEBAN – 2%

Andrian CANDU – 2%

Altii – 12%Nimeni – 27%Nu stiu – 12%

 

Un capitol aparte al sondajului a fost dedicat sanselor partidelor politice de a accede in urmatoarea legislatura. Asadar, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru socialisti ar vota o treime din alegatori, pentru democrati, putin peste o zecime, la fel ca si pentru PAS sau PPDA.

 

PCRM si Partidul Sor impart aceeasi pozitie in top si nu acumuleaza suficiente voturi ca sa isi delege deputati in componenta urmatoarei legislaturi. La fel ca si formatiunea lui Ilan Sor, PL, PPEM sau PLDM. Mai mult de o sasime din alegatori nu stiu pentru cine sa isi dea votul.

 

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru ce partid ati vota?

PSRM – 32%

PDM – 12%

PAS – 12%

PPDA – 12%

PCRM – 4%

Partidul SOR – 4%

Partidul Nostru – 2%

PL – 1%PPEM - <1%

PLDM - <1%

Altii – 1%Niciunul – 4%Nu stiu – 15%

 

Calculele sunt facute dupa sistemul proportional de vot, iar cel mixt ar putea arata alte date. Sondajul a fost realizat in perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un esantion de 1503 de persoane, marja de eroare fiind de 2,5%.

 

Datele au fost colectate de Magenta Consulting la initiativa Institutului Republican International. Studiul a fost finantat de USAID. 

Alte ştiri despre: