18:57, 28 Iunie 2018
, PRO TV

Prevederea din Codul Electoral folosita de instanta pentru a declara nule alegerile din 3 iunie, este invocata pentru prima data, lucru care da de gandit. Declaratiile facute de comisarul european intr-un interviu pentru Europa Libera - VIDEO


Prevederea din Codul Electoral folosita de instanta pentru a declara nule alegerile din 3 iunie, este invocata pentru prima data, lucru care da de gandit. Sunt declaratiile facute de comisarul european Johannes Hahn intr-un interviu pentru Europa Libera. In opinia sa, a chema oamenii la vot este o pornire fireasca. Hahn insa, a evitat sa spuna daca sprijinul financiar acordat tarii noastre va avea de suferit.Iohannes Hahn a declarat pentru Europa Libera ca prevederea din Codul Electoral invocata pentru invalidarea alegerilor de la Chisinau nu a mai fost folosita la niciun alt scrutin din Moldova, in trecut, ceea ce ar putea da de gandit.

 

Iohannes HAHN, COMISAR EUROPEAN PENTRU POLITICA DE VECINĂTATE ŞI NEGOCIERI DE EXTINDERE: „Daca s-a luat, in baza acestei prevederi, decizia juridica, ar putea fi in regula, asa ca problema noastra este prevederea din lege care a fost folosita”, mentioneaza oficialul.

 

Acesta spune ca rectificarile la lege trebuie facute prin Parlament. In valtoarea evenimentelor de Chisinau, Hahn spune ca, la un moment dat, a primit un sms de la premierul Pavel Filip, care se arata ingrjorat de livrarea primei transe din asistenta macrofinanciara.

 

Comisarul sustine ca acest subiect va fi analizat la Bruxelles, alaturi de chestiunea privind schimbarea sistemului de vot in Moldova. Ieri, Johannes Hahn si sefa  diplomatiei UE, Federica Mogherini, se aratau ingrijorati de situatia de la Chisinau.

 

Intr-o declaratie comuna acestia au scris ca invalidarea netransparenta a alegerilor a lipsit cetatenii Chisinaului de primarul ales liber si democratic. Uniunea Europeana asteapta ca autoritatile sa garanteze o justitie independenta si sa se asigure ca sunt respectate rezultatele alegerilor recunoscute de observatorii nationali si internationali, se mai spune in declaratie. 

Alte ştiri despre: