12:58, 14 Martie 2018
, PRO TV

Presa din Moldova, inainte de alegeri: intre propaganda rusa si presiunile politicienilor - Europa Libera


Ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit: situatia actuala conserveaza propaganda interna si lipseste media de resurse financiare pentru supravietuire, scrie europalibera.orgLa un forum despre libertatea presei organizat la Chişinău de mai multe instituţii şi fundaţii internaţionale de profil, între care Freedom House, participanţii, inclusiv câţiva diplomaţi occidentali, au scos în evidenţă două riscuri principale: unul vine din partea propagandei ruse, iar altul din partea politicienilor locali.


O societate fără jurnalişti este ca un ziar fără litere, a spus, dând tonul discuţiilor ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. UE este unul din partenerii externi ai Republicii Moldova care de-a lungul anilor a insistat pe libera exprimare a jurnaliştilor şi a condamnat de fiecare dată implicarea politicului în activitatea instituţiilor de presă.

 

Astăzi, cu atât mai necesară este independenţa presei, cu cât Republica Moldova se află în pragul a două scrutine electorale: anticipatele pentru şefia Chişinăului şi parlamentarele aşteptate la toamnă, a observat Peter Michalko. Colegul său, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, şi-a exprimat îngrijorarea că alegătorii moldoveni şi-ar putea forma opiniile eronat, având acces limitat la informaţie:

 

„Democraţiile sănătoase au nevoie de un mediu prosper al presei independente, astfel încât cetăţenii să poată analiza în mod critic poziţiile candidaţilor. Cunoaştem cu toţii provocările: sectoarele media şi de publicitate din Republica Moldova sunt concentrate în mâinile câtorva persoane. Această situaţie îi lipseşte pe cetăţenii de acces la o gamă variată de păreri, conservează propaganda internă şi lipseşte cananele independente de resurse financiare pentru supravieţuire”.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPA LIBERA

Alte ştiri despre: