13:29, 27 Iunie 2018
, PRO TV

PL, despre decizia CSJ: "Cerem demisia lui Dodon, Candu, Filip si 37 de deputati. In zadar li s-au majorat salariile judecatorilor, daca justitia este la cheremul unui singur om"


"Justitia si-a dat obstescul sfarsit, dupa ce CSJ a invalidat alegerile de la Chisinau." Asta spune Partidul Liberal despre decizia CSJ. Liberalii spun ca vor cere demisia lui Dodon, Candu, Filip si inca a 37 de deputati.


 

Comunicatul emis de Partidul Liberal

 

După o săptămână în care justiţia din Republica Moldova s-a aflat în comă, luni seara,  şi-a dat obştescul sfârşit. Anume aşa poate fi catalogată decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie de invalidare a alegerilor Primarului General al mun. Chişinău. 

 
După 2009, cetăţenii R. Moldova au avut aşteptări mari, au ieşit în stradă pentru a dărâma comunismul şi dictatura, unii dintre ei au plătit cu propria viaţă, iar justiţia moldovenească nici până astăzi nu le-a făcut dreptate. Acum, aproape un deceniu, R. Moldova era considerată o poveste de succes a statelor din Parteneriatul Estic. Cu toţii credeam că parcursul european al R. Moldova este ireversibil, oamenii aveau speranţa că vor trăi într-un stat de drept şi democratic şi nu vor fi ”alungaţi” peste hotare. Odată cu instaurarea regimului lui Plahotniuc şi Dodon, aceste speranţe s-au năruit.
 

Partidul Liberal consideră că arestarea lui Dorin Chirtoacă în primăvara anului 2017 şi suspendarea ilegală din funcţie, dar şi invalidarea alegerilor Primarului General al mun. Chişinău, demonstrează că V. Plahotniuc este regizorul acestui spectacol absurd care a îngrozit societatea şi a bulversat partenerii externi, care acordă sprijin doar statelor democratice, în care justiţia nu este selectivă şi părtinitoare. Scenariul pus în aplicare de V. Plahotniuc, nu este de ieri sau de astăzi, ci din acel moment când a părăsit PCRM, trecând în tabăra partidelor pro-europene şi rând pe rând, şi-a înlăturat toţi oponenţii, atât politici, cât şi de business, uzurpând astfel puterea în Stat.
  

Nevalidarea alegerilor demonstrează că V.Plahotniuc a dorit dintotdeauna şi doreşte în continuare să deţină controlul asupra Primăriei mun. Chişinău, iar dosarele penale fabricate lui Dorin Chirtoacă au fost doar un pretext pentru a-şi atinge scopul.
 

Partidul Liberal constată că, odată ce scrutinul electoral din mun. Chişinău a fost  invalidat şi de către Curtea Supremă de Justiţie, în Republica Moldova a fost compromis tot ce s-a realizat în ultimii ani în domeniul reformei justiţiei, cu suportul partenerilor externi. În zadar s-au construit sedii pentru judecătorii, în zadar li s-au majorat salariile judecătorilor, dacă justiţia este la cheremul unui singur om.  
 

Controversata decizie de invalidare a alegerilor, contrar concluziilor organelor electorale şi a observatorilor independenţi, a creat o ruptură între guvernare şi cetăţeni, o ruptură între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, fapt care pune în pericol Libera Circulaţie şi Acordul de Asociere.  
 

Partidul Liberal constată că scenariul alegerilor locale din mun. Chişinău, culminat cu invalidarea este o repetiţie pentru alegerile parlamentare din toamnă, care vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt. Acest precedent periculos, va fi folosit pe larg în circumscripţiile în care vor câştiga oponenţii Binomului Plahotniuc-Dodon. 
 

Democraţia, libertatea şi votul au fost furate de Binomul Plahotniuc-Dodon şi regimul lor, iar ei în mod obraznic tirajează articole în care se victimizează, dând vina pe instituţiile de stat pe care şi le-au subordonat, fără să le pese de reacţia ambasadorilor UE şi SUA, fără să le pese ce crede lumea. 
 

Partidul Liberal  consideră că toate acestea s-au întâmplat cu concursul direct al primelor persoane aflate în funcţiile supreme din Stat. Din aceste motive solicităm:
 
1. Demisia lui Igor Dodon, Preşedintele RM, a lui Pavel Filip, Prim-ministru şi al lui Andrian Candu, Preşedintelele Parlamentului RM;
 
2. Părăsirea majorităţii parlamentare de către cei 18 deputaţi ex-PLDM, 15 deputaţi ex-PCRM şi 4 deputaţi ex-PL, care au primit votul din partea cetăţenilor nu pentru a consolida monstruosul regim, dar pentru dezvoltarea democraţiei şi  statului de drept;
 
3. Anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul electoral proporţional; 
 
4. Examinarea de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Colegiul Disciplinar a hotărârilor/deciziilor completelor de judecată care au invalidat alegerile Primarului General al mun. Chişinău, cu eliberarea acestora din funcţie şi tragerea lor la răspundere;
 

Partidul Liberal alertează Parlamentul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la încălcarea dreptutului suveran al poporului de a-şi alege reprezentanţii în administraţia locală şi centrală, derapajele drastice ale democraţiei, admise  de guvernarea de la Chişinău şi alunecarea vertiginoasă către o societate bazată pe totalitarism.

 

Biropul Politic al PL consideră că protestele paşnice şi alegerile din toamnă, care trebuie să aibă la baza sistemul electoral proporţional, constituie singura armă pe care poporul o mai are la îndemână, împotriva regimului instaurat. 

Alte ştiri despre: