18:01, 9 Decembrie 2018
, PRO TV

Peste o suta de persoane au fost ranite, iar mai mult de o mie au ajuns dupa gratii in urma protestelor de la Paris si din marile orase ale Frantei - VIDEO


Peste o suta de persoane au fost ranite, iar mai mult de o mie au ajuns dupa gratii in urma protestelor de ieri de la Paris si din marile orase ale Frantei. Violentele nu au fost la fel de grave precum cele de sambata trecuta, dar guvernul a promis toleranta zero fata de anarhisti, extremisti de dreapta si huligani care vor sa provoace haos.


 

Sirene, scandari furioase si grenade asurzitoare au rasunat ieri, toata ziua, in centrul Parisului care era invadat de protestatari. Opt mii de politisti au fost dislocati pe strazi si, pentru prima oara in zeci de ani, si-au facut aparitia si blindatele usoare ale Jandarmeriei. 

 

Chiar si asa, pe Champs Elysee si pe strazile adiacente au avut loc ciocniri. Periodic, politia a apelat la gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile de oameni, iar protestatarii au ripostat cu petarde. 

 

Spre seara, protestatarii s-au retras, insa pe drum s-au tot tinut de incendiat masini. Ciocniri s-au inregistrat si in piata Place de la Republique, unde cativa barbati in veste galbene au incercat sa vandalizeze un magazin si au fost arestati.

 

125 de mii de persoane au manifestat si in alte orase din Franta. La Bordeaux, grupuri mici au ridicat baricade din mobilier urban si le-au dat foc. 26 de persoane au fost ranite acolo, iar 70 au ajuns la politie.

 

Presa straina anunta ca in total, 1385 de oameni au fost arestati, iar 135 au fost raniti in urma protestelor de ieri din toata tara. Miscarea vestelor galbene a inceput ca o forma de protest dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat scumpirea carburantilor. Intentia guvernului era sa descurajeze traficul auto si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera.

 

Oamenii se plang insa ca aceasta majorare va antrena si alte cresteri de preturi si, automat, scaderea puterii de cumparare. Pe de alta parte, lista revendicarilor s-a tot marit si acum include masuri precum cresterea salariului minim si scaderea varstei de pensionare.

 

Dincolo de nemultumirea intemeiata a multor categorii sociale, ramane problema infiltrarii in randul vestelor galbene a unor vandali, anarhisti si provocatori. Pe retelele sociale au circulat intens apeluri la violente fizice, iar mai multi politicieni de la guvernare au primit amenintari cu moartea.

Alte ştiri despre: