12:20, 5 Iunie 2018
, PRO TV

PAS cere anularea sistemului mixt: "Acest sistem reprezinta un dar din partea lui Plahotniuc pentru Dodon, pentru PSRM"


PAS cere anularea sistemului mixt. Maia Sandu spune ca sistemul electoral mixt reprezinta un dar din partea lui Vlad Plahotniuc pentru Igor Dodon.


 

Maia SANDU, LIDER PAS: "Sistemul mixt prevede ca alegerile in cadrul circumscriptiilor uninominale au loc intr-un singur tur. Sistemul electoral mixt reprezinta un dar din partea lui Plahotniuc pentru Dodon, pentru PSRM.

 

Este riscul ca acestia sa obtina majoritate consitutionala. Noi cerem guvernarii sa anuleze sistemul mixt pentru ca acest sistem va conduce la un parlament nereprezentativ. O sa folosim toate mijloacele posibile pentru a informa cetatenii despre acest lucru.

 

Ei vor veni la putere pe o cale nedemocratica. Aceasta figura nu reflecta vointa poporului.  Acest sistem electoral este in defavoarea cetatenilor. Noi suntem enorm defavorizati."


La alegerile parlamentare din toamna deputatii vor fi alesi prin sistemul de vot mixt, la care s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, la inceputul anului trecut, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o in cateva minute la o sedinta de Parlament. Anterior, Comisia de la Venetia a dat o evaluare critica proiectului de modificare a sistemului electoral.

Alte ştiri despre: