18:08, 5 Iulie 2018
, PRO TV

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene sa suspende si sprijinul bugetar de 20 de milioane de euro pentru Moldova. Eurodeputatii sustin ca finantarea ar putea fi deblocata daca scrutinul din toamna va fi corect - VIDEO


Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita sa opreasca asistenta de 100 de milioane de euro pentru Moldova. Totodata a cerut Comisiei Europene sa suspende si sprijinul bugetar de 20 de milioane de euro. Eurodeputatii sustin ca finantarea ar putea fi deblocata daca scrutinul din toamna va fi corect. Inainte de a vota, oficialii au criticat dur guvernarea de la Chisinau si decizia de a anula alegerile din capitala.


 

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita sa opreasca asistenta de 100 de milioane de euro pentru Moldova.   Eurodeputatii sustin ca finantarea ar putea fi deblocata daca scrutinul din toamna va fi corect. Inainte de a vota, oficialii au criticat dur guvernarea de la Chisinau si decizia de a anula alegerile din capitala.

 

REZOLUȚIA ADOPTATĂ DE PARLAMENTUL EUROPEAN:  “Deputatii europeni condamna decizia Curtii Supreme de Justitie a Moldovei de a anula rezultatele alegerilor din Chisinau. Rezolutia subliniaza ca decizia de invalidare a votului nu respecta mecanismele democratice si prin urmare, solicita Comisiei Europene sa suspende acordarea platilor de asistenta macrofinanciara Republicii Moldova.“

 

Europarlamentarii mai solicita in document ca pe langa asistenta macrofinanciara, sa fie suspendat si sprijin bugetar al UE, iar ca acesta sa fie reluat Chisinau ar trebuie sa indeplineasca o lista de conditii printre care sa se numere validarea alegerilor din capitala. Criza politica din tara noastra a fost primul subiect pe ordinea de zi a plenarei de astazi a Parlamentului European.

 

In cadrul dezbaterilor, deputatii au criticat dur guvernarea de la Chisinau si au insistat ca asistenta financiara sa fie suspendata.

 

Siegrfied MURESAN, EUROPARLAMENTAR PPE: “Nu putem acorda cele 100 de milioane, exista zero incredere in autoritatile de la Chisinau. Autoritatile de la Chisinau sunt o piedica pentru parcursul european al Moldovei, care este sustinut de noi. Vom fi alaturi de cetateteni. Cetatenii moldoveni trebuie sa stie ca ii sustinem.  “

 

Cristian PREDA, EUROPARLAMENTAR PPE: “Grupul socialist a reusit prin diverse manevre sa ascunda situatia, partid care face jocurile lui Plahotniuc. Decizia nu a fost luata nu de instanta de judecata, ci de oligarh, fapt ce ne arata ca statul este acaparat de o persoana.”

 

Solicitat de PRO TV, purtatorul de cuvant al democratilor nu ne-a raspuns la telefon pentru a comenta acuzatiile europarlamentarilor, iar socialistii au declarat ca ar putea reveni ulterior cu precizari. Tot in cadrul sedintei de astazi, sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini a declarat ca este dezamagita de deciziile luate de institutiile de la noi privind alegerile locale.

 

Federica MOGHERINI, SEFA DIPLOMATIEI UE: “Decizia Curtii Supreme ii priveaza pe cetateni de un primar ales democratic. Chisinaul va fi guvernat de o administratie nealeasa. Invalidarea a fost netransparenta si astept ca autoritatile sa gaseasca o solutie la aceasta situatie neacceptabila.“

 

Dupa dezbateri, deputatii europeni au adoptat rezolutia cu 343 de voturi pentru, 35 impotriva si 160 de abtineri. In total au fost inaintate 6 rezolutii, votata fiind cea a Partidului Popular European.

 

Alegerile din 3 iunie din Chisinau, castigate de Andrei Nastase au fost declarate nule de catre instanta de judecata, din cauza unui live facut de Nastase pe facebook, in care acesta indemna oamenii sa iasa la vot. Pe 29 iunie Comisia Electorala a luat act de decizia instantei de judecata, care a declarat nule alegerile din 3 iunie din Chisinau, anuntand ca alegeri generale vor fi organizate 2019.

Alte ştiri despre: