14:43, 11 Decembrie 2017
, PRO TV

O judecata de la Kiev urmeaza sa decida daca Mihail Saakasvili va fi eliberat. Procurorii au cerut ca fostul guvernator al regiunii Odesa sa fie plasat in arest la domiciliu pentru 2 luni - VIDEO


Judecatoria de la Kiev decide in aceste momente daca fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili va fi eliberat sau va fi plasat in arest la domiciliu pentru 2 luni, asa cum au cerut procurorii. Sedinta de judecat a inceput inca la miezul zilei, cand in fata instantei s-au adunat sute de sutinatori ai lui Saakasvili. Pentru ca nu au fost lasati sa intre in sala de judecata acestia s-au luata la bataie cu fortele de ordine.Simpatizantii lui Mihai Saakasvili s-au adunat inca de dimineata in fata Judecatoriei Pecerska din Kiev unde la miezul zilei a inceput procesul fostului presedinte georgian.

 

Acolo au fost mobilizati si sute de politisti. Potrivit presei ucrainene, acestia au folosit fumigene pentru a dispersa multimea, care a fortat intrarea in cladire. In sala de judecata, Mihail Saakasvili a criticat autoritatile de la Kiev, ca au organizat procesul intr-o sala atat de mica. 

 

”Eu am intrat in greva foamei. Am aratat cum pot trai presedintii si voi arata si cum pot sa moara pentru o cauza.”

 

In timpul procesului Saakasvili a intonat imnul Ucrainei. Mihail Saakasvili a fost retinut pe 8 decembrie, fiind acuzat ca ar fi pus la cale o lovitura de stat cu sprijinul Rusiei. In izolator, in semn de protest el a intrat in greva foamei.

 

Procurorul general al Ucrainei, Iurii Lutenko sustine ca Saakasvili este finantat de fostul presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in 2014. Dupa ce si-a parasit tara, unde a cazut in dizgratie, Saakasvili a mers in Ucraina, unde a obtinut cetatenia si unde a fost numit in mai 2015 guvernator al regiunii Odesa.

 

El a demisionat din acest post in noiembrie 2016, acuzandu-l pe presedintele ucrainean, Petro Porosenko, ca-i ‘jefuieste’ pe ucraineni. Porosenko i-a retras in iulie 2017 cetatenia ucraineana, facandu-l apatrid, deoarece Saakasvili isi pierduse deja si cetatenia georgiana. 

Alte ştiri despre: