18:59, 13 Iulie 2017
, PRO TV

Nu exista o investigatie reala in cazul furtului miliardului. Este concluzia unui ONG. Ce alte concluzii se mai regasesc in raportul Amnesty International - VIDEO


La 3 ani de la furtul miliardului, sistemul bancar din tara ramane expus in fata riscurilor, iar investigarea fraudelor este lenta, pentru ca este mimata de autoritati. Sunt concluziile unui raport prezentat astazi de Transparency International si IDIS Viitorul. Cei de la BNM spun ca se vor expune dupa ce vor studia raportul si vor discuta cu autorii acestuia.


 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: ”Din banii fraudati avem 0 procente recuperati. 23. Trebuie sa vedem daca noua nu ne-a ramas borta covrigului.”

 

 Cei care au realizat raportul afirma ca desi au fost inregistrate anumite progrese, in special la capitolul legislatie in domeniul bancar, cele 3 banci care sunt acum supravegheate de BNM sunt inca vulnerabile.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: ”Este ca si cum ar veni medicul si ti-ar da diagnosticul. Dar ele erau bolnave deja.”

 

 In plus, mai arata raportul, investigarea fraudelor bancare ar fi taraganata.

"Nu vedem o iesire decat initierea unei investigatii internationale. Daca nu va fi o astfel de invetsigatie, daca ne vm baza doar pe forte proprii, noi riscam sa fim o tara nu doar destabilizata pe intern, ci o zona de destabilizare in regiune.”

 

 Solicitati de PRO TV, responsabilii de la BNM afirma ca Banca Nationala face eforturi pentru a evita fraudele bancare pe viitor si ca va avea intrevederi cu autorii raportului, iar abia ulterior va veni cu o reactie.

 

In 2014 din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank a fost furat aproape 1 miliard de dolari, iar ulterior cele 3 institutii au luat aproape 14 miliarde de lei credite de la Banca Nationala, sub garantia Guvernului, pentru a intoarce depozitele deponentilor. Dupa ce cele 3 banci au falimentat, miliardul furat a devenit datorie de stat, achitata din buget.

Alte ştiri despre: