15:57, 10 August 2017
, PRO TV

Nimeni nu ameninta pe nimeni, iar americanii nu vor decat sa intareasca armata moldoveneasca pentru operatiuni de mentinere a pacii. Asta a spus ambasadorul american la Chisinau, aflat in inspectie la Bulboaca - VIDEO


Nimeni nu ameninta pe nimeni, iar americanii nu vor decat sa intareasca armata moldoveneasca pentru operatiuni de mentinere a pacii. Asta a spus ambasadorul american la Chisinau, care astazi a inspectat baza de la Bulboaca reconstruita din banii guvernului SUA. Anume despre aceasta baza, Dmitrii Rogozin spunea ca este folosita de americani pentru a antrena militarii moldoveni pentru un eventual conflict pe Nistru. James Pettit neaga vehement afirmatiile oficialului rus.


 

James PETTIT, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: Exista unele neintelegeri ce facem noi aici, ce face armata nationala. Scopul principal este imbunatatirea armatei. Noi incercam sa faca armata nationala in diferite misiuni de mentinearea pacii. Pe nimenini nu amentinta.”

 

Reactia amsadorului american vine dupa ce acum cateva zile vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a scris pe twitter ca SUA ar fi inceput sa-i antreneze intens pe militarii moldoveni pentru un eventual conflict armat in regiunea transnistreana, iar pentru asta ar urma sa construiasca la baza militara de la Bulboaca. Din 2012 pana acum, Statele Unite au investit deja peste un milion de dolari aici.

 

Din acesti bani a fost construit tirul, un camp de tinte si reparate drumurile. Acum se lucreaza intens la constructia a trei cazarme, dintre careuna  pentru femei, zone de instruire si un punct medical. 

 

Eduard OHLADCIUC, COMANDANTUL INTERIMAR AL ARMATEI NATIONALE: “Va fi format un orasel pentru antrenarea efectivului pentru mentinerea pacii. Instalarea posturilor de control, antrenarea genistilor la verificarea cladirilor, dezamorsarea minelor”.

 

James Pettit a comentat si afirmatiile lui Anatol Salaru, potrivit caruia tara noastra ar fi pierdut peste 12 milioane de dolari, sub forma de echipament militar, pentru ca Igor Dodon le-ar fi interzis militarilor moldoveni sa participe la mai multe aplicatii regionale.

 

James PETTIT, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA:“Nu am suspendat. Am observat ca in acest an armata nationala nu a participat la exerciti militare din strainate.”

 

Baza militara de la Bulboaca este reconstruita dat fiind faptul ca Republica Moldova s-a alaturat programului  Global Peace Operations Intiative in 2012. Aproximativ 300 de ofiteri si subofiteri ai Armatei Nationale au participat la misiuni sub egida ONU in tari precum Irak, Liberia, Sudan, Coasta de Fildes, Georgia sau Kosovo.

Alte ştiri despre: