12:39, 11 Mai 2015
, Protv

Nici urma de Gaburici in registrele liceului Stefan cel Mare. Directorul institutiei: “Nu a invatat aici” - VIDEO


Itele par sa se incurce tot mai mult in jurul studiilor premierului Chiril Gaburici.


Desi sambata seful Guvernului a declarat ca a invatat la liceul “Stefan cel Mare” din Chisinau, colegii de promotie spun ca nu au avut un asemenea coleg. Lucru confirmat si de registrul din acea perioada.

Viorica Balan a absolvit liceul “Stefan cel Mare” in 1993, iar acum este profesoara in aceasta institutie. Ea spune ca este de aceeasi varsta cu premierul si, teoretic, ar fi trebuit sa fie colegi de clasa, insa...


Viorica BALAN, PROFESOARA: “Asa coleg nu a existat. - Va pare rau? - Da, desigur.”


Totusi, procurorul care se ocupa de caz sustine ca diploma de studii a premierului este din 1994. Chiar si asa, profesoara spune ca si-ar fi amintit de un astfel de coleg.


Viorica BALAN, PROFESOARA: “Nu a fost nici in paralel, nici in alte promotii.”


Directorul liceului insa nu lasa nici o umbra de indoiala si spune ca au fost verificate registrele. Numele Chiril Gaburici nu a fost gasit in ele. 


Sergiu AXINTE, DIRECTOR LICEU: "Cu certitudine, documentul nu a fost eliberat de liceul Stefan cel Mare atunci cand era scoala sau gimnaziu. Oricare document care se elibereaza de o institutie de invatamant este reflectat in cataloagele claselor si registrul de evidenta a actelor eliberate. Respectiv, nu exista, nu este."


Am mers si noi la arhiva scolii, insa directorul nu ne-a lasat sa deschidem registrul, pe motiv ca ar contine date cu caracter personal, asa ca am filmat doar coperta documentului.

Totusi, premierul a spus acum doua zile, sus si tare, ca a invatat la gimnaziul Stefan cel Mare.


Chiril GABURICI, PRIM-MINISTRU: “Am invatat, v-am spus deja. Lasati procurorii sa-si faca treaba.”


Astazi, solicitata sa comenteze faptul ca  numele lui Chiril Gaburici nu se regaseste in registrele scolii in care sustine ca a invatat, purtatoarea de cuvant a premierului ne-a declarat ca va reveni cu detalii mai tarziu. Procurorii suspecteaza ca diploma lui Chiril Gaburici de absolvire a 11 clase de gimnaziu ar fi falsa. Asta pentru ca pe stampila este scris gimnaziul “Stefan cel Mare”, iar aceasta institutie se numea atunci, in 1994, scoala nr. 63. Acest lucru a iesit la iveala intr-un raspuns dat de catre procuratura deputatului liberal Valeriu Munteanu. Totusi, Chiril Gaburici ar putea scapa basma curata, intrucat termenul de prescriptie pentru un eventual fals a expirat. Acum doua luni, jurnalistii de la Ziarul de Garda au descoperit ca nu se stie in baza carui document Chiril Gaburici a fost inscris la facultate, intrucat el nu a absolvit nicio institutie de invatamant general. Intr-un final, actele de studii au fost ridicate de Ministerul de Interne, care a deschis un dosar penal pentru fals in acte. 

Alte ştiri despre: Chiril Gaburici, catalog, stefan cel mare, liceu,