18:56, 5 Aprilie 2018
, PRO TV

Moldova trebuie sa-i traga la raspundere pe cei care au furat miliardul, sa lupte impotriva coruptiei si sa reformeze sistemul judiciar. Asta scrie intr-un raport publicat astazi de europeni - VIDEO


Moldova trebuie sa-i traga la raspundere pe cei care au furat miliardul, sa lupte impotriva coruptiei si sa reformeze sistemul judiciar. Asta scrie intr-un raport publicat astazi de europeni. Desi documentul recunoaste ca s-au facut si anumite progrese in incercarea de a duce legislatia noastra la standardele europene, socialistii il considera o minciuna. Liberal-democratii si liberalii cred ca tara noastra e pe drumul cel bun, iar democratii isi asuma meritele pentru putinele laude constatate de straini.


 

Daca liberal-democratii considera raportul departe de realitatea pe care o comunica autoritatile noastre...

 

Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: “Cand apar astfel de raporte guvernarea ia primele doua fraze si spune ca gata noi suntem integrati in Europa. Insa raportele trebuie privite foarte exact.”

 

 Socialistii il privesc mai mult ca pe o incurajare.

 

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM: “Raportul este unul rupt de realitate, ori eu nu prea vad care sunt aceste progrese despre care vorbeste acest raport. Probabil este un raport de incurajare.”

 

 Europenii au gasit progrese in aplicarea unor reforme, dar spun ca mai avem de lucrat la capitolul coruptie, sistem bancar sau judiciar  pentru a beneficia din plin de avantajele Acordului de Asociere. Recuperarea miliardului furat ramane un capitol sensibil pentru noi.

 

Valerian BEJAN, DEPUTAT PL: “Nu putem spune ca nu se face nimic, ca suntem la punctul zero. Sunt unele miscari, dar sunt mult prea putine fata de ceea ce ar fi putut sa fie.”

 

 Partidul de la guvernare spune ca raportul este obiectiv, chiar daca Serviciul European de Actiune Externa si Comisia Europeana a constatat de mai multe ori ca sistemul mixt de vot a fost adoptat fara a se tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia.

 

Valentina BULIGA, DEPUTAT PD: “Este decizia tarii noastre sa adopte sau sa modifice sistemul electoral. Important ca procesul electoral sa fie corect.”

 

 Membrii Grupului Popular European, care au votat impreuna cu democratii si socialistii schimbarea sistemului de vot, considera acest subiect mult prea politizat.

 

Stefan CREANGA, DEPUTAT GPPEM: ”Prea mult s-a epuizat acest subiect si chiar si europenii politizeaza. Trebuie de discutat profesional la ce inseamna sistemul electoral.”

 

 Inna SUPAC, DEPUTAT PCRM: “Fractiunea PD incearca sa se justifice ca e drept suveran al statului, socialistii au tacut.“

 

 Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: “Adoptarea acestui cod a fost facuta cu un singur scop, ca actuala putere sa ramana la guvernare.”

 

Raportul a fost facut public in contextul in care pe data de 3 mai, la Bruxelles, va avea loc reuniunea Consiliului de asociere UE-Moldova.

Alte ştiri despre: