16:37, 28 Aprilie 2016
, PRO TV

Mitropolitul Vladimir, criticat pentru discursul de ieri din parlament. ONG-urile au condamnat declaratiile si le-au numit discriminatorii - Promo-LEX


Organizatiile semnatare condamna vehement declaratii le discriminatorii ale Mitropolitului Moldovei Vladimir, facute in cadrul sedintei Parlamentului Republicii Moldova din 27 Aprilie 2016 si tolerarea, ba chiar sustinerea acestora, de catre unii deputati, scrie Promo-LEX.
La 27 aprilie 2016, Mitropolitul Moldovei Vladimir, in discursul sau in fata legislativului, a pledat pentru abrogarea “Legii  Antidiscriminare”, invocand ca aceasta protejeaza drepturile minoritatilor sexuale si ca astfel de legi duc „la destabilizarea situatiei in societate si prabusirea valorilor noastre crestine.” Spre regret, mai multi deputati au aplaudat aceasta chemare.

 

Promolex.md scrie ca declaratiile Mitropolitului incalca limitele unui discurs religios, fiind facute in forul legislativ al statului. Amintim ca Republica Moldova este un stat laic. De asemenea, declaratiile au atins grav egalitatea si demnitatea umana a persoanelor LGBT, care in viziunea Mitropolitului nu merita sa se bucure de tratament egal. De asemenea, declaratia este eronata, deoarece limiteaza Legea 121 la un singur grup protejat. Reactia deputatilor care au aplaudat denota lipsa responsabilitatii si respectarii principiului egalitatii si nediscriminarii.

 

ONG-urile semnatare isi exprima regretul ca tribuna Parlamentului serveste mijloc de promovare a unor mesaje dezechilibrate care contravin principiilor si standardelor internationale in domeniul drepturilor omului. Amintim ca Republica Moldova este parte a unui sir de conventii care consacra principiul egalitatii si nediscriminarii.

 

Cu aceasta ocazie, ONG-urile reamintesc obligatia Parlamentului Republicii Moldova sa contribuie la prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii in societate. Republica Moldova inca are restante privind cadrul legal national, alocarea resurselor suficiente pentru activitatea Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii  si abilitarea acestuia cu competente depline.

 

Declaratia facuta de IPS Vladimir, MITROPOLITUL MOLDOVEI: ”Cand se fac legile, uneori unele ne dezbat de la calea cea buna. Adeseori aplecam urechea si ascultam pe cei care vin din alte tari si ne indeamna pe ce cale sa mergem. Suntem o tara crestina, dupa sondaj 98 suta crestini, 2 procente minoritati. Fiind in tara noastra, ei trebuie sa se supuna la obiceiurile noastre stramosesti. Sa pastram credinta ortodoxa, sa pastram crestinismul, sa nu lasam cei care sunt departe de legi bisericesti, sa ne desparta de Dumnezeu.”

 

SEMNATARI:


Asociatia Promo-LEX

Coalitia Nediscriminare

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Asociatia Obsteasca AFI (Act For Involvement)

Centrul National al Romilor

Asociatia pentru Politica Externa

Institutul de Politici Publice

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”

 

Mitropolitul Vladimir si Mitropolitul Petru, impreuna in fata deputatilor: "Am avut multe partide, am avut furnici, randunele, cocosi si ceasuri. S-au straduit, dar n-au putut" - VIDEO

Alte ştiri despre: