12:03, 27 Iunie 2013
, INPRO

Marius Lazurca: Am crezut mereu ca Matcovschi era de piatra


Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca i-a adus joi un omagiu poetului Dumitru Matcovschi, care a murit miercuri noapte, la varsta de 73 de ani, intr-un spital privat din Chisinau.


 

Intr-o scrisoare difuzata Agerpres, ambasadorul roman vorbeste despre calitatile umane ale lui Dumitru Matcovschi. 'Am crezut mereu - iar azi cu atat mai mult - ca Matcovschi era de piatra. Nu doar chipul, privirea mai cu seama, parea taiat in stanca, ci intreg felul lui de a fi. Statea neverosimil de drept, cu umerii parca strabatuti de o abia banuita incordare, sau poate de tensiunea vie, dar stapanita, a durerii si luptelor trecute. Isi ascundea propria suferinta cu discretie princiara, dar o vedeai totusi in privirea, dintr-o data aspra, pe care o lasa asupra ta cand iti vorbea despre lasitatea si tradarile unora dintre contemporani. M-a dus la Vadul-Rascov, la bastina, si mi-a aratat Nistrul, in fundul ograzii parintesti. Am inteles atunci mai bine si asprimea lui de stanca, si neclintirea granicereasca, dar si nadejdea lui ca, pana la urma, va fi bine', a scris ambasadorul Lazurca. 

 

In aceeasi scrisoare, el vorbeste si despre alte personalitati basarabene care au murit in ultimii ani, precum poetul Grigore Vieru, scriitorul Aureliu Busuioc si artisul plastic Glebus Sainciuc.

Alte ştiri despre: marius lazurca, omagiu, dumitru matcovschi,