13:45, 23 Octombrie 2018
, PRO TV

Mai multi senatori au venit la Chisinau si s-au intalnit cu Andrian Candu. Despre ce au discutat


Mai multi senatori, condus de Richard Burr, au venit astazi la Chisinau si s-au intalnit cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu. Oficialii au discutat despre cooperarea autoritatilor cu partenerii externi, in special cu SUA, pentru contracararea amenintarilor hibride, inclusiv in contextul alegerilor parlamentare de anul viitor.


 

Comunicatul emis de Parlamentul Republicii Moldova:

 

”Este foarte important pentru Moldova ca stat democratic, de drept ca oamenii să decidă cine va conduce ţara în următorii patru ani, oamenii şi nu altcineva”, a declarat preşedintele Parlamentului. Părţile au discutat despre importanţa unor răspunsuri simetrice pentru contracararea riscurilor de interferenţă externă în procesele democratice şi electorale din statele din zonă. ”

 

Avem obiective comune şi pentru a le atinge trebuie să colaborăm în continuare intensificând contactele inter-instituţionale”, a menţionat Richard Burr, Senator din Carolina de Nord. Parlamentarii din Republica Moldova au discutat cu Senatorii SUA despre riscuri de securitate, soluţii comune pentru vulnerabilităţile din zonă precum şi creşterea economică. 

 

Andrian Candu a vorbit despre soluţiile implementate de autorităţi pentru consolidarea statului de drept şi asigurarea securităţii cetăţenilor Republicii Moldova. În particular, preşedintele Legislativului a vorbit despre pachetul legislativ care vine să contracareze dezinformarea şi propaganda externă, precum şi să susţină dezvoltarea mass-mediei locale.

 

De asemenea, Andrian Candu a anunţat despre adoptarea pachetului energetic III şi proiectele de interconectare a reţelelor de gaz şi energie electrică cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, diversificarea surselor de energie securizează ţara şi ne apropie de UE, integrarea europeană rămânând o prioritate pentru statul nostru. 

 

Un alt subiect discutat este cooperarea între Moldova, Georgia şi Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate şi fortificarea poziţiei celor trei state pe arena internaţională.

 

Preşedintele Parlamentului a menţionat intenţia celor trei ţări de a crea o platformă trilaterală pentru schimb de informaţii şi contracararea ameninţărilor de tip hibrid. La întrevedere au mai participat vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi, deputaţii Eugen Carpov şi Mihaela Spătari. Din delegaţia Senatului SUA fac parte senatorii John Thune, Jerry Moran, Roy Blunt, Susan Collins.  

 

 Amintim că în septembrie curent, preşedintele Parlamentului a avut mai multe întrevedere cu senatori şi congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova." 

Alte ştiri despre: