10:56, 18 Aprilie 2017
, PRO TV

Mai multe competente pentru persoanele cu dizabilitati. Proiectul, votat in lectura finala - Monitorul Fiscal


Proiectul de modificari a unor legi ce are drept scop acordarea unor capacitati mai largi persoanelor cu dizabilitati a fost votat in lectura finala, noteaza monitorul.fisc.md.
Proiectul a fost elaborat pentru înlocuirea regimului de substituire la luarea deciziilor – cel de tutelă, la unul de suport în luarea deciziei, precum şi pentru încurajarea libertăţii persoanelor cu dizabilităţi.

 

În acest sens vor fi modificate şi completate un şir de acte normative – Codul civil, Codul vamal, Codul contravenţional, Codul familiei, Legea privind sănătate mentală, Legea nr.269-XIII din 9 noiembrie 1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în RM etc. 
Stingerea obligaţiei vamale prin scădere va avea loc şi în situaţia în care plătitorul vamal persoană fizică este supusă măsurii de ocrotire judiciară, cum ar fi ocrotirea provizorie, curatela sau tutela.

 

Conform prevederilor actuale, stingerea obligaţiei vamale prin scădere are a se realizeaza în cazurile când plătitorul vamal este decedat, este declarat dispărut fără urmă sau este declarat lipsit de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
Conform proiectului, Codul contravenţional va fi completat cu o contravenţie nouă ce ţine de restricţiile la încheierea actelor juridice în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu. 

 

Astfel, actele juridice prevăzute de prezentul proiect, încheiate în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu, produc efecte juridice doar după autorizarea de către consiliul de familie sau, în absenţa acestuia, de autoritatea tutelară. În numele minorului care nu are capacitate deplină de serviciu nu se pot încheia, sub sancţiunea nulităţii absolute, actele juridice prevăzute la art.48 a Codului vamal.

 

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE MONITORUL FISCAL

Alte ştiri despre: