16:30, 1 August 2014
, PRO TV

"Mai exista timp". Decizia Rusiei privind taxarea produselor moldovenesti i-a luat in surprindere pe autoritati


O noua piedica vine la Moscova. Federatia Rusa a introdus taxe vamale pentru un sir de produse moldovenesti. Asta desi tara noastra are Acord de comert liber cu tarile CSI. Motivul - faptul ca Moldova nu este parte a Uniunii Vamale. Subiectul a fost discutat de ministrul Economiei cu ambasadorul Rusiei la Chisinau, care a declarat ca pana cand decizia nu a intrat in vigoare, mai exista timp pentru discutii. Actiunea pare sa-i fi luat din nou prin surprindere pe cei de la guvernare.


 

Potrivit unui document publicat de autoritatile ruse, ieri premierul rus Dmitri Medevdev a semnat o dispozitie prin care de la 1 septembrie, vor fi introduse taxe vamale pentru 20 de categorii de marfuri moldovenesti. Intre acestea, carnea de porc, vita si pasare, semintele, berea, spirtul sau mobila. Sunt vizate si merele, perele, gutuile, piersicile, caisele, visinele, ciresele si prunele, la care avem deja impus un embargo.

 

In lista mai figureaza si productia  de grau, orz, ovaz, porumb, despre care agricultorii spun ca exportam foarte putina in Rusia. Cei mai afectati sunt producatorii de zahar.

 

Ca de fiecare data, decizia Moscovei a luat autoritatile pe nepregatite. Purtatorul de cuvant al premierului a declarat pentru PRO TV ca deocamdata guvernul analizeaza situatia si va comenta acest subiect saptamana viitoare.

 

Relatiile comerciale moldo-ruse sunt in prezent reglementate de acordul privind zona de comert liber intre statele CSI. Moldova a semnat insa in iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb. Documentul a fost criticat de Rusia, care a avertizat ca va lua masuri de protectie daca se va dovedi ca acordul afecteaza economia rusa. Drept urmare, acum 2 saptamani, Rusia a interzis exportul de fructe si conserve moldovenesti.

 

Din septembrie, vinurile moldovenesti nu mai pot fi exportate in Federatia Rusa, pentru ca nu ar fi calitative. In schimb, Moscova le accepta pe cele din Autonomia Gagauza si regiunea transnistreana.

Alte ştiri despre: taxe, rusia, autoritati,