14:23, 10 Decembrie 2018
, Stirile Pro TV

Macron, avertizat de Vestele Galbene inainte de discurs. ”In curand, vom vorbi de insurectie” - VIDEO


Dupa un nou week-nd de mobilizare a “vestelor galbene”, Emmanuel Macron se intalneste astazi cu partenerii sociali si cu alesi din parlament.


 

Iar luni seară de la ora 21.00 ( ora României)  se va adresa, în sfârşit, direct francezilor, urmând să anunţe măsuri pentru calmarea furiei populare, care se manifestă cu violenţă de aproape o lună.

 

Între timp, ministrul francez de finanţe a anunţat că protestele organizate sâmbătă de sâmbătă, reprezintă o “catastrofă” pentru economia franceză.Au fost 136.000 de manifestanţi în acest weekend, la fel ca în cel precedent însă numărul de arestări preventive peste 1.700 este un record. Aproape 1.000 doar în Paris, inclusiv zeci de minori.

 

Remy Heitz, procuror şef: ”În majoritate, bărbaţi până în 40 de ani. Cei mai mulţi dintre ei fără antecedente juridice, provenind din diferite regiuni ale Franţei. Mulţi de extremă dreaptă sau de extremă stânga.” Presat să intervină, Emmanuel Macron se întâlneşte în cursul zilei de azi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.

 

Iar diseară urmează să anunţe măsuri “concrete şi imediate” pentru soluţionarea unei crize care îi pune la încercare puterea.Jean Yves Le Drian, ministrul francez de externe: “Cred că discursul lui va opri protestele, cel puţin pe cele violente.”Însă reprezentanţii “vestelor galbene” nu au fost invitaţi la Palatul Elysee.

 

Thierry Paul Valette, coordonatorul “vestelor galbene”: “Trebuie să ne ofere răspunsuri. E târziu, din păcate, dar poate că după ce va prezenta aceste măsuri, unele “veste galbene” se vor întoarce mulţumite acasă. În momentul de faţă, însă, mulţi oameni vor ca preşedintele să demisioneze.” Macron nu-şi mai permite paşi greşiţi, cred comentatorii, care consideră discursul din această seară un moment decisiv pentru mandatul tânărului lider francez.

 

Thierry Paul Valette, coordonatorul “Vestelor galbene”: “Dacă măsurile anunţate de Macron nu vor fi implementate imediat veţi vedea o radicalizare a mişcării, care va deveni din ce în ce mai violentă. În curând, vom vorbi de insurecţie.”


Sâmbăta trecută au fost mai puţini răniţi, dar protestele au fost mai răspândite în ţară şi au lăsat în urma pagube mai mari. Nu doar proprietarii de magazine îşi contabilizează pierderile. Federaţia franceză a retailerilor arată că afacerile din comerţ au pierdut aproape un miliard de euro de la debutul manifestaţiilor - în 17 noiembrie.

 

Şi restaurantele au încasări mai mici şi există temeri că protestele îi vor alunga pe turişti.Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie”Ultimul update: Luni 10 Decembrie 2018 14:14Data publicarii: Luni 10 Decembrie 2018 

 

Iar luni seară de la ora 21.00 ( ora României)  se va adresa, în sfârşit, direct francezilor, urmând să anunţe măsuri pentru calmarea furiei populare, care se manifestă cu violenţă de aproape o lună.


Între timp, ministrul francez de finanţe a anunţat că protestele organizate sâmbătă de sâmbătă, reprezintă o “catastrofă” pentru economia franceză.


Au fost 136.000 de manifestanţi în acest weekend, la fel ca în cel precedent însă numărul de arestări preventive peste 1.700 este un record. Aproape 1.000 doar în Paris, inclusiv zeci de minori.


Remy Heitz, procuror şef: ”În majoritate, bărbaţi până în 40 de ani. Cei mai mulţi dintre ei fără antecedente juridice, provenind din diferite regiuni ale Franţei. Mulţi de extremă dreaptă sau de extremă stânga.”


Presat să intervină, Emmanuel Macron se întâlneşte în cursul zilei de azi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului. Iar diseară urmează să anunţe măsuri “concrete şi imediate” pentru soluţionarea unei crize care îi pune la încercare puterea.


Jean Yves Le Drian, ministrul francez de externe: “Cred că discursul lui va opri protestele, cel puţin pe cele violente.”


Însă reprezentanţii “vestelor galbene” nu au fost invitaţi la Palatul Elysee.


Thierry Paul Valette, coordonatorul “vestelor galbene”: “Trebuie să ne ofere răspunsuri. E târziu, din păcate, dar poate că după ce va prezenta aceste măsuri, unele “veste galbene” se vor întoarce mulţumite acasă. În momentul de faţă, însă, mulţi oameni vor ca preşedintele să demisioneze.”


Macron nu-şi mai permite paşi greşiţi, cred comentatorii, care consideră discursul din această seară un moment decisiv pentru mandatul tânărului lider francez.


Thierry Paul Valette, coordonatorul “Vestelor galbene”: “Dacă măsurile anunţate de Macron nu vor fi implementate imediat veţi vedea o radicalizare a mişcării, care va deveni din ce în ce mai violentă. În curând, vom vorbi de insurecţie.”


Sâmbăta trecută au fost mai puţini răniţi, dar protestele au fost mai răspândite în ţară şi au lăsat în urma pagube mai mari.


Nu doar proprietarii de magazine îşi contabilizează pierderile. Federaţia franceză a retailerilor arată că afacerile din comerţ au pierdut aproape un miliard de euro de la debutul manifestaţiilor - în 17 noiembrie. Şi restaurantele au încasări mai mici şi există temeri că protestele îi vor alunga pe turişti.

Alte ştiri despre: