15:26, 13 Martie 2018
, PRO TV

Liberalii cer Parlamentului sa adopte unirea RM cu Romania. PL vrea sa inainteze la vot o Declaratie Nationala de Unire - VIDEO


Liberalii cer Parlamentului sa adopte unirea Republicii Moldova cu Romania. Deputatii PL au propus sa fie organizata o sedinta pe data de 27 martie, ziua in care vom marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. PL vrea sa inainteze atunci o Declaratie Nationala de Unire. Pentru ca ideea sa prinda viata, trebuie sa fie acceptata de majoritatea alesilor si, mai ales, de seful statului, ceea ce este putin probabil.


 

Valeriu MUNTEANU, VICEPRESEDINTE PL:  “Unirea RM cu tara mama Romania, ca unica solutie de restabilire a adevarului istoric de aderare la UE si integrare in NATO.”

 

Aceasta declaratie a fost semnata ieri la Consiliul politic al formatiunii de catre toti membrii liberali. Daca se va accepta convocarea sedintei, liberalii vor propune atunci adoptarea unei declaratii nationale de unire.

 

Mihai GHIMPU, LIDER PL: “Sa se solicite Parlamentului RM sa se convoace in sedinta solemna pe 27 martie 2018 cand se implinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania si sa adopte declaratia de unire a RM cu Romania.”

 

Liberalii spun ca vor cere introducerea acestei initiative in sedinta de saptamana aceasta a legislativului. Ca sa treaca, documentul trebuie sa obtina consimtamantul a 51 de deputati, pentru ca mai apoi, pe 27 martie, sa fie votata unirea. Atunci ar fi nevoie ca 67 de parlamentari sa se pronunte PENTRU, adica majoritatea constitutionala. Democratii si cei din Grupul Popular European spun ca vad aceasta idee ca fiind o miscare simbolica. Liberal-democratii spun ca o vor sustine, pe cand socialistii si comunistii s-au declarat, din start, impotriva.

 

Mihai GHIMPU, LIDER PL: “In cazul in care Parlamentul va refuza vom purcede la colectarea semnaturilor asa incat sa obligam Parlamentul sa realizeze visurile cetatenilor.”

 

Despre unionism s-a discutat de curand la sedinta Consiliului Suprem de Securitate, convocata de Igor Dodon. Acesta a cerut sa fie introduse pedepse penale pentru cei care au semnat declaratii simbolice de unire cu Romania. Printre acestia sunt si mai multi localnici, dar si primarul de la Sadova, satul de bastina al presedintelui. Dodon sustine ca va anunta ONU si Consiliul Europei ca este pusa in pericol statalitatea Republicii Moldova.

Alte ştiri despre: