11:08, 4 Martie 2018
, Stirile PRO TV

Italienii isi aleg reprezentantii in Parlament. Silvio Berlusconi, posibila revenire la putere


Italienii merg duminica la urne sa-si aleaga reprezentantii in Parlament, la capatul unei campanii electorale marcate de tema imigrantilor, de data aceasta nu romani, ca la alte scrutine, ci africani.
O mişcare populistă pare gata să devină primul partid al ţării, cu puţin ajutor din partea Rusiei, cred unii.

 

Însă nu are şanse să obţină majoritatea, ceea ce nu e o surpriză pentru Italia, care a schimbat 65 de guverne în ultimii 73 de ani.

 

Asemenea scene au devenit aproape banale pe coastele Italiei. De la ultimul scrutin, din 2013, peste 600.000 de imigranţi au ajuns în Italia, devenind principala temă de campanie.

 

“Mai întâi italienii!”, ”Italia e a italienilor!” - sloganurile aparţin partidului de dreapta Liga Nordului şi mişcării neofasciste Casa Pound, amândouă aliate partidului lui Silvio Berlusconi. Alianţa de centru-dreapta are 37% în sondaje, cu 10% mai mult decât coaliţia de centru-stânga. Surprinzătoare este însă ascensiunea mişcării populiste “5 Stele”, care are singură în sondaje aproximativ 28 la sută.

 

"Mulţi cetăţeni, când sunt întrebaţi dacă chiar au încredere în acest partid care n-a făcut mare lucru în administraţia locală, de obicei răspund că au încredere şi mai puţină în partidele tradiţionale”, explică Lorenzo De Sio, politolog.

 

O analiză făcută de El Pais a identificat activităţi finanţate de Rusia pe reţelele sociale pentru a influenţa aceste alegeri, prin conţinut xenofob sau favorabil partidelor populiste. Pe de altă parte, prin revenirea la putere a lui Silvio Berlusconi, Vladimir Putin capătă un aliat în Europa.

 

“Este foarte probabil ca, până la urmă, niciunul dintre aceste trei grupuri să nu aibă majoritatea absolută şi să fie forţate să negocieze şi să vadă cum pot forma un guvern de coaliţie”, a precizat Franco Pavoncello, politolog.

 

Dar instabilitatea politică e un mod de viaţă în Italia, care a avut nu mai puţin de 65 de guverne în ultimii 73 de ani. Acest lucru se explică parţial prin faptul că, după 20 de ani de dictatură a lui Mussolini, italienii au adoptat o Constituţie care face aproape imposibil ca un singur partid să ajungă la putere. În plus, aleşii schimbă frecvent tabăra după ce au ajuns în Parlament: peste o treime au aprocedat astfel în actuala legislatură.

Alte ştiri despre: