15:47, 12 Octombrie 2017
, PRO TV

In timp ce un grup de deputati vrea ca in Constitutie "moldoveneasca" sa fie inlocuita cu romana, unii colegi de-ai lor au nevoie de casti ca sa inteleaga limba romana - VIDEO


La initiativa liberal-democratilor , un grup de deputati vrea sa modifice articolul 13 din Constitutie. Proiectul pentru care au semnat 34 de parlamentari prevede inlocuirea sintagmei limba moldoveneasca cu limba romana. Insa pentru a fi inregistrat in legislativ este nevoie si de avizul Curtii Constitutionale.


 

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: “Vreau sa le multumesc colegilor pentru sustinere si inca o data sper ca vom reveni la un adevar istoric.”

 

 Deliu a anuntat ca pentru proiectul de modificare a articolului 13 din Constitutie au votat 34 de deputati din fractiunile PLDM, PL, PPEM, cativa democrati si neafiliati. Intamplator, atunci cand liberal-democratul era in fata presei, de la tribuna parlamentului, socialista Elena Hrenova, tocmai, prezenta un proiect, in rusa.

 

Elena HRENOVA, DEPUTAT PSRM: “Va rog mult, sa-mi puneti intrebarile in rusa. Limba pe care voi toti o cunoasteti. Eu vorbesc rau limba de stat.”

 

Nu toti deputatii au fost insa ingaduitori si au pus intrebari in limba romana. Asa ca Hrenova a avut nevoie de translator pentru a intelege. Daca Curtea Constitutionala va aviza pozitiv proiectul, atunci acesta va putea fi inregistrat in Parlament si potrivit legii, dupa sase luni, in cel mult un an, sa fie supus votului.

 

Desi in Constitutia Republicii Moldova scrie ca limba de stat este moldoveneasca, totusi in 2013, Curtea Constitutionala a stabilita ca oficial vorbim limba romana, pentru ca asa scrie in Declatatia de Independenta, document superior celorlalte. 

Alte ştiri despre: