16:33, 15 Ianuarie 2019
, PRO TV

In timp ce merele moldovenesti se strica pe dealuri, ori se vand pe banuti in tara, ucrainenii inregistreaza exporturi record la aceste fructe - VIDEO


In timp ce merele moldovenesti se strica pe dealuri, ori se vand pe banuti in tara, ucrainenii inregistreaza exporturi record la aceste fructe. Avand interdictie de a tranzita Rusia, marfa vecinilor trece prin Moldova, iar jumatate ajunge… tot la rusi. Jurnalistii economici de la noi spun ca ar exista scheme ilegale de reexport in care sunt folosite certificate de origine moldoveneasca.In noiembrie 2018, Ucraina a exportat mere cu circa 55 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Seful Asociatiei ucrainene pentru fructe si legume a declarat pentru portalul EastFruit ca este pentru prima data in istorie cand ucrainenii exporta mai mult de 8 mii de tone de mere pe luna, asta desi au interdictie de a tranzita Rusia.

 

Acesta recunoaste ca jumatate din aceste livrari ajung in Rusia, dar nu direct, ci prin intermediul reexporturilor din Belarus si Republica Moldova. 

 

Ion PREASCA, JURNALIST ECONOMIC MOLD-STREET:  “Desigur, se isca nedumerirea in aceste conditii cand se plang producatorii ca nu au piete de desfacere se atesta ca continua schemele care au fost si anterior, prin care merele din alte tari sunt reexportate in Rusia, folosindu-se de certificate de firme din Moldova.”

 

Ziarisul Ion Preasca face referire la o investigatie mai veche a reporterilor de la RiseMoldova care scriau in 2016 ca doua companii din regiunea transnistreana au exportat atunci peste 300 de TIR-uri cu mere si prune in Rusia, in baza unor documente fictive, in care erau indicate date false despre provenienta fructelor.

 

Preasca spune ca aceasta schema ar putea continua. Se intampla in conditiile in care agricultorii nostri spun ca nu au ce face cu merele si le vand la un pret de nimic.

 

Iurie FALA, DIRECTOR EXECUTIV “MOLDOVA FRUCT”:  “Erau probleme cu autorizatiile de transport catre Federatia Rusa./Am mai avut probleme si cu autorizarile de tranzit de transport prin Ucraina. Acestea au fost impedimentele de baza.”

 

Potrivit directorului Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Fructe din Moldova, preturile la merele noastre au coborat si din cauza politicii interne a Rusiei de a reduce din exporturi, piata de acolo fiind cea mai importanta pentru furnizorii moldoveni. De asemenea, in sezonul trecut, s-a atestat o supraproductie de fructe, cea mai mare de la declararea independentei incoace .

 

Unde mai pui ca si alte tari au inregistrat recolte semnificative. Astazi, pretul unui kilogram de mere vandut la piata sau la magazinele de la noi porneste de la 3 lei si poate ajunge la 10.

 

In octombrie anul trecut, mai multi fermieri s-au plans ca au fost nevoiti sa lase tone de mere sa se strice in livezi sau la poarta fabricii de sucuri pentru ca nu aveau ce face cu ele, asa cum Rusia nu era interesata de merele de soiuri traditionale.

Alte ştiri despre: