21:35, 28 Decembrie 2017
, PRO TV

Igor Muntenanu: "Trebuie sa existe o investigatie asupra rolului pe care l-a avut Sor in Consiliul de Administratie a BNM"


"Trebuie sa existe o investigatie asupra rolului pe care l-a avut Sor in Consiliul de Administratie a BNM". Asta a declarat astazi, Igor Munteanu, director IDIS Viitorul, in cadrul emisiunii InPROfunzime.


 

Igor Munteanu, director IDIS Viitorul: "In 2014, noiembrie statul decide sa ofere garantii pentru bancile care sufereau si care trebuie sa fie asistate. Pana in acest moment anumiti politicieni vorbeau de faptul ca asta era singura solutie. Se ofera garantii fara ca sa se vada ce se intampla cu Consiliul de Administrare al acestor banci. Exista o a numita complicitate intre decizia care s-a luat in noiembrie.

 

In luna noiembrie, se mai acumuleaza inca 400 de milioane de credite pe care nimeni nu vrea sa le intoarca si Consiliul de Administratie ofera mai departe credite.  Mai este o problema care este legata de Sor. Noi incercam sa identificam prin rapoarte banii care au fost oferiti grupului companiei Shor, dar trebuie sa existe o investigatie asupra rolului pe care l-a avut Sor in Consiliul de Administratie. Mai mult decat atat, exista dovezi ca in perioada in care Sor este presedintele Consiliului de Administrare el foloseste datele unor banci ca sa preia anumite afaceri.

 

Procuratura trebuie sa inteleaga ce s-a intamplat mai departe. Eu ma surprind asupra faptului ca sunt foarte multe lucruri care puteau fi dovedite fara ca sa asteptam raportul Kroll-2. Sor ataca compania Kroll, iar asta se intampla cu o saptamana ca sa apara aceasta sinteza. Cum a avut informatia despre raportul 2 la Sor. "Saptamana trecuta BNM a publicat o sinteza a raportului Kroll 2. Documentul, care are 57 de pagini si este in limba engleza, nu contine numele beneficiarilor miliardului furat. In sinteza se arata ca investigatorii americani considera ca aceste nume ar trebui sa ramana confidentiale, pentru a nu prejudicia procesele civile si penale in desfasurare.
 

In document figureaza tarile prin care au fost spalati banii furati din cele trei banci falimentare. De asemenea sunt descrise schemele prin care 50 de companii din grupul Shor s-au imprumutat de la institutiile financiare. 

Alte ştiri despre: