13:48, 8 Septembrie 2017
, PRO TV

Igor Dodon interzice militarilor sa iasa din tara la exercitii fara acordul sau. Presedintele cere demisia viceministrului Apararii, Gheorghe Galbura, dupa ce militarii moldoveni au plecat la exercitiile din Ucraina - VIDEO


Igor Dodon interzice militarilor sa iasa din tara la exercitii fara acordul sau. Presedintele a cerut astazi demisia viceministrului Apararii, dupa ce ieri militarii moldoveni au plecat la aplicatiile din Ucraina. De cealalta parte, Andrian Candu spune ca seful statului abuzeaza de prerogativele pe care le are si nu intelege ce inseamna sa fii comandant suprem.


 

Igor DODON, PRESEDINTE: “Stimati ofiteri, voi ati jurat credinta patriei, nu PD-ului, nu lui Filip, nu lui Plahotniuc. Astazi dimineata am semnat ordinul: nimeni nu paraseste teritroiul RM fara acceptul in scris al comandantului suprem.”

 

 De cealalta parte, cei de la putere spun ca vor analiza legalitatea deciziei lui Dodon si vor discuta la Consiliul Suprem de Securitate daca Dodon aduce prejudicii armatei.

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Neparticiparea la exercitii militare presupune o scadere a capacitatii de aparare a armatei si cel care se face de vina trebuie sa raspunda.”

 

 Potrivit sefului statului, atunci cand a trimis militarii la exercitii, Guvernul a vrut, de fapt, sa le faca pe plac Statelor Unite si celor de la NATO. 

 

Igor DODON, PRESEDINTE: “Ucrainenii declara ca vin la exercitii militare, Guvernul spune ca ei nu se duc la exercitii militare, ei se duc la stagiere. Ce, ne jucam de-a tara in bumbi? Dle prim-ministru, suntem oameni seriosi. Ce stagiere acolo sa faca, sa curete rotile la automobilele de la NATO sau ce sa faca acolo?”

 

 Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Dl presedinte Dodon abuzeaza de unele instrumente care ii sunt oferite prin lege si intelege gresit notiunea de comandant suprem al armatei.”

 

 Igor Dodon a cerut astazi demisia viceministrului Apararii Gheorghe Galbura.

 

Igor DODON, PRESEDINTE: “In premiera in Republica Moldova Guvernul da indicatii fortelor armate, contrar pozitiei comandantului suprem. Intr-o tara prezidentiala Filip zbura din functie aseara.”

 

 Solicitati de PRO TV, cei de la Guvern ne-au spus ca Pavel Filip va analiza solicitarea lui Dodon si va veni cu un raspuns. Presedintele sustine ca decretul prin care a suspendat hotarea Guvernului, care le-a permis militarilor sa plece, este legal si ca deja a fost expediat la Curtea Constitutionala.

 

Si astazi fotojurnalistul Constantin Grigorita nu a avut acces la conferinta de presa a presedintelui. Acesta spune ca nimeni nu i-a explicat de ce i se interzice participarea. Agentii de paza i-ar fi spus sa-l sune pe consilierul presedintelui, Ion Ceban.

 

Nici noua consilierul presedintelui nu ne-a raspuns la telefon pentru a afla de ce Constantin Grigorita nu este lasat sa participe la evenimentele organizate de Igor Dodon.

Alte ştiri despre: