17:49, 16 Martie 2017
, PRO TV

Liderii PAS, PPDA si PLDM nu vor participa la dezbaterile publice ale proiectului privind votul uninominal: "Nu se stie exact cati moldoveni muncesc in afara tarii, asa ca guvernarea ar putea sa manipuleze cifrele" - VIDEO


Nu se stie exact cati moldoveni muncesc in afara tarii, asa ca guvernarea ar putea sa manipuleze cifrele daca va fi aplicat sistemul uninominal. O spune Maia Sandu, care impreuna cu liderii platformei DA si PLDM, cred ca diaspora pur si simplu va fi exclusa din sistemul electoral. Cei trei lideri au spus ca nu vor participa la dezbaterile publice ale proiectului de lege al PD.


 

Maia SANDU, LIDER PAS: “Am vorbit despre diaspora acolo se spune ca pe langa paftul ca au existat in trecut cu acest mecanism de inregistrare se creeaza o conditie in plus pentru diaspora cine o sa verifice cine o sa aiba acees la sistemul de inregistrare, daca acesta este numarul real de inregistrati si daca de exemplu nu sterge cineva doua zerouri... ”

 

In aceste conditii, Maia Sandu, crede ca diaspora are toate sansele sa fie ignorata. Liderul PAS vede o problema si in faptul ca toti candidatii la functia de deputat ar urma sa prezinte un cazier de integritate, prevedere a proiectului de lege privind votul uninominal.

 

Deocamdata democratii nu au reactionat la declaratiilor celor trei lideri. Astazi, presedintele parlamentului a venit cu o replica la investigatia Rise, in care se spunea ca in urma aplicarii votului uninominal, PD ar putea sa fabrice voturi la urmatoarele alegeri.

 

Potrivit jurnalistilor, ca sa-si asigure victoria, candidatii ar putea sa-si aduca alegatori din alte localitati, care ar putea vota pentru ei, in baza unei vize temporare. Bunaoara, cum s-ar fi intamplat la alegerile locale din 2015 la Bacioi, spun jurnalistii de la Rise.

 

Acum doua zile, Andrian Candu a inregistrat in Parlament proiectul de lege privind votul uninominal, care a fost transmis Comisiei de la Venetia si urmeaza sa fie dezbatut public.

Alte ştiri despre: