09:45, 9 Martie 2018
, PRO TV

Donald Trump se va intalni cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un


Presedintele american Donald Trump se va intalni cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un.


 

Anunţul surprinzător a venit nu de Casa Albă, ci de la oficiali sud-coreeni care au precizat că întrevederea va avea loc în luna mai. În scurt timp, Casa Albă a confirmat că Trump se va vedea cu dictatorul nord-coreean, dar că locul şi momentul nu au fost stabilite.

 

După ce Coreea de Sud a declarat că liderul de la Phenian este de acord cu denuclearizarea şi va sista orice teste, Statele Unite au salutat decizia, dar au precizat că, între timp, sancţiunile vor rămâne în vigoare.

 

Vestea vine după un dezgheţ între cele două Corei, care a urmat unei perioade de tensiune şi retorică războinică între Washington şi Phenian.

Kim Jong Un s-a angajat de asemenea să lucreze la “denuclearizarea” peninsulei coreene şi a promis să se abţină de la orice “nou test nuclear sau de rachetă”, a spus Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud, după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă.

 

“I-am spus preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a arătat că se angajează în denuclearizare”, a arătat Chung.

 

“Kim a promis că Coreea de Nord se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat el.

 

Oficialul de la Seul a adăugat că “preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă”.

 

Preşedintele american, Donald Trump, “apreciază foarte mult cuvintele frumoase” ale delegaţiei sud-coreene care a venit să-l informeze despre întâlnirea avută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la începutul săptămânii, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată de dpa.

 

“El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite”, a arătat Sarah Sanders.

 

“Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În acelaşi timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie să rămână”, a adăugat sursa citată.

 

Totodată, într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat “marile progrese” în dosarul nord-coreean, insistând că liderul de la Phenian a vorbit de “denuclearizare”, nu doar de o ”îngheţare” a activităţilor nucleare.“Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare până ce se va ajunge la un acord”, a adăugat el.

 

Un oficial american, citat de AFP, a precizat că nicio scrisoare a lui Kim Jong Un nu a fost dată lui Donald Trump, invitaţia fiindu-i transmisă acestuia “oral”.

 

Premierul japonez, Shinzo Abe, a salutat vineri “schimbarea” de atitudine a Coreei de Nord şi dorinţa acesteia de dialog cu Statele Unite şi de a suspenda programele sale de înarmare, fapt atribuit sancţiunilor asupra Phenianului, transmite EFE.

 

“Acesta este rezultatul presiunii crescute aplicate de Japonia, SUA, Coreea de Sud şi restul comunităţii internaţionale”, a spus Abe, în declaraţii pentru presă.

 

El s-a pronunţat astfel după ce a purtat un dialog telefonic cu Trump, care l-a informat despre propunerile Phenianului.

 

“Japonia şi SUA îşi menţin poziţia fermă de a aplica o presiune maximă asupra Coreei de Nord până ce va întreprinde acţiuni concrete pentru a abandona în mod ireversibil dezvoltarea de arme nucleare şi de rachete”, a arătat liderul nipon.

 

Premierul japonez va merge în aprilie în Statele Unite pentru a se întâlni cu Donald Trump şi a discuta despre Coreea de Nord, printre alte subiecte.

Alte ştiri despre: