15:59, 9 August 2018
, PRO TV

Dodon va promulga controversata lege a amnistiei fiscale promovata de democrati: "Voi promulga acest pachet de legi, cu toate oportunitatile si eventualele riscuri"


Desi mai multi experti s-au aratat ingrijorati de faptul ca Parlamentul Republicii Moldova a adoptat pachetul de legi privind politica bugetar-fiscala si amnistia de capital, Dodon a venit cu argumente si spune ca va promulga controversata lege amnistiei fiscala promovata de democrati.


 

Seful statului spune ca a examinat pachetul de legi privind politica bugetar-fiscala si amnistia de capital, adoptat de majoritatea parlamentara si ca va promulga controversata lege a amnistiei fiscale promovata de PD. 

 

"Am luat în calcul şi comentariile experţilor, şi ale mediului academic, şi ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar şi celor de peste hotarele ţării. În acest context, vin cu o poziţie explicită, argumentată din punct de vedere economic, social şi politic pentru ţară şi populaţia Republicii Moldova, dar şi explic ceea ce trebuia de propus şi aprobat suplimentar.

 

Din start vreau să remarc faptul că odată cu implementarea acestor reforme, după o întîrziere de 9 ani, ar putea începe procesul de revenire a politicii economice a statului la vectorul stabilităţii din 2007-2008, oferind mediului de afaceri posibilităţi de dezvoltare, de creare a locurilor de muncă, de atragere a investiţiilor, dar şi de majorare a încasărilor la bugetul public. Reieşind anume din aceste considerente, dar şi din altele pe care le voi expune în continuare pe fiecare iniţiativă în particular, voi promulga acest pachet de legi, cu toate oportunităţile şi eventualele riscuri pe care le comportă.

 

Această iniţiativă este lansată extrem de nereuşit pe fundalul fraudei bancare, pe care guvernarea nu se prea grăbeşte s-o investigheze, iar unii din demnitarii sus-puşi de atunci, deţin funcţii înalte şi-n prezent. Suspiciunea oamenilor că prin această lege se încearcă legalizarea banilor furaţi din sistemul bancar poate fi înţeleasă.

 

Voi promulga aceste legi din următoarele considerente:

 

1. În esenţă toate aceste măsuri ar putea impulsiona dezvoltarea economică a ţării, chiar dacă acestea au fost implementate prea tîrziu. O reformă întîrziată, chiar şi dacă conţine deficienţe ce vor fi soluţionate pe viitor, e mai bună decît o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

 

2. Concluzia principală care poate fi făcută în urma acestei mişcări disperate este că guvernarea a înţeles greşeala pe care a făcut-o atunci cînd a renunţat la reforma din 2007 şi încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldoveneşti într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanţii au ajuns să aplice soluţii economice pe care le-au criticat cîndva. Asta înseamnă că guvernarea învaţă greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întîrziere;

 

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din ţară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia ţării;

 

4. În condiţiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decît în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat şi susţinut;

 

5. În loc să acţioneze inteligent şi preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercînd să soluţioneze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri;"

 

La sfarsitul lunii trecute, mai mult oameni au iesit si  au protestat in in fata legislativului, dupa ce Parlamentul a adoptat legea amnistiei fiscale. Atunci, manifestantii spuneau ca prin amnistia fiscala vor fi legalizati banii furati.

 

Proiectele propuse de democrati au fost votate, in doua lecturi, de catre 56 de deputati, inclusiv membrii Grupului Popular European si cei neafiliati.

Alte ştiri despre: