17:11, 18 August 2017
, PRO TV

Desi oamenii se bucura de deprecierea dolarului, acest lucru are efecte negative asupra economiei. Specialistii spun ca pierd exportatorii, dar si miile de moldoveni care supravietuiesc din remitente - VIDEO


Intarirea monedei nationale nu este motiv de bucurie, avertizeaza expertii, care spun ca desi oamenii se bucura de deprecierea dolarului, acest lucru are efecte negative asupra economiei. Pierd exportatorii, dar si miile de moldoveni care supravietuiesc din remitente.


 

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC ”In perioada vara-toamna cresc exporturile, la productie alimentara, remitentele ajung la varf maxim. Importurile sunt minime, pentru ca Moldova are propria productie.”

 

Pentru astazi Banca Nationala a stabilit un curs oficial de 17 lei si 84 de bani, cu un ban mai putin decat ieri. Este cel mai scazut nivel atins de moneda americana in ultimii doi ani. Cotatii similare au fost inregistrate in mai 2015.

 

Speranta STATE, REPORTER PRO TV ”La casele de schimb valutar un dolar putea fi cumparat astazi cu 17,80. Oamenii sustin ca acest lucru ii bucura, pentru ca, spun ei, asta inseamna ca leul prinde putere”.

 

”Cu aceeasi suma poti cumpara mai mult””E bine sa avem o moneda puternica”

 

Nu este motiv de bucurie, spun expertii,  care sustin ca un leu puternic descurajeaza exporturile si afecteaza negativ economia.

 

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC ”Daca se apreciaza leul, productia noastra devine mai putin concurentiala pe pietele externe.”

 

Sunt dezavantajati exportatorii, dar si cei care traiesc din banii trimisi acasa de rudele din afara tarii.

 

”Cei care primesc bani de peste hotare”

 

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC ”Valuta care intra in tara poate fi transforma in mai putini lei si pot fi achizitionate mai putine marfuri.”

 

Expertii sustin ca in cazul in care Banca Nationala nu va interveni pe piata, euro si dolarul vor continua sa scada in urmatoarele luni, pana in iarna, cand se vor mari platile in exterior pentru gaze naturale si energia electrica, iar cererea de valuta va creste semnificativ, aducand cotatii mai inalte pentru euro si dolar.

Alte ştiri despre: