18:49, 9 Octombrie 2018
, PRO TV

Democratii vor ca judecatorii sa nu mai fie numiti de presedinte ci… alesi de popor. Vlad Plahotniuc spune ca va cere schimbarea Constitutiei in acest sens - VIDEO


Democratii vor ca judecatorii sa nu mai fie numiti de presedinte ci… alesi de popor. Vlad Plahotniuc spune ca va cere schimbarea Constitutiei in acest sens. Liderul PD a anuntat ca la sedintele urmatoare va fi pusa la vot in legislativ si introducerea sintagmei integrare europeana in Legea Suprema. Igor Dodon a si anuntat ca nu va promulga legea daca va fi votata.


 

Vlad PLAHOTNIUC, LIDER PD: “PD a pregatit un proiect de hotarare a Parlamentului care insarcineaza Comisia Juridica a Parlamentului sa elaboreze un proiect de lege de modificare a Constitutiei care ar permite ca judecatorii sa fie alesi de popor.”

 

 Plahotniuc, insa, nu a explicat cum mai exact va arata aceasta procedura. In prezent, seful statului numeste magistratii de la judecatorii si pe cei de la Curtile de Apel. Candidatii sunt propusi de Consiliul Superior al magistraturii si selectati prin concurs, initial, pentru un mandat de 5 ani, apoi pana la atingerea plafonului de varsta de 65 de ani.

 

Liderii celorlalte fractiuni din legislativ califica aceasta idee drept una populista. Unii deputati considera ca guvernarea ar trebui sa se bazeze pe justitie si sa nu se aventureze in asemenea modificari.

 

Grigore NOVAC, DEPUTAT PSRM:Atunci cand vor candida 2 judecatori la aceeasi functie si unul se va dovedi un bun orator, iar altul – profesionist in domeniul justitie. Evident ca, in cazul dat, avantaj are acel orator, dar nu se pune accent pe calitatile profesionale."

 

 Tudor DELIU, LIDER PLDM:Nu poate lucrul asta sa fie facut. Este nevoie sa fie modificat o jumatate de legislatie RM, inclusiv Constitutia. E pur si simplu un piar de prost gust, care nu poate fi realizat.”

 

 Mihai GHIMPU, LIDER PL:Noi nu trebuie sa traim dupa proiecte populiste, dar sa activam cu standarde europene si sa nu manipulam lumea ba cu integrarea europeana in Constitutie, ba cu judecatorii alesi de popor.”

 

 Nu am reusit sa aflam si parerea comunistilor. De altfel, nici presedintele Igor Dodon nu s-a pronuntat cu privire la acest subiect, dar a comentat ideea, amintita astazi de democrati, de a introduce sintagma de integrare europeana in Constitutie.

 

Vlad PLAHOTNIUC, LIDER PD:Pentru votarea acestei legi nu sunt voturi suficiente, pentru ca PLDM  si PL inca nu s-au pronuntat despre cum vor vota ei sau au inaintat anumite conditii pentru efectuarea acestui vot.”

 

 Presedintele Igor Dodon a promis ca nu va promulga o asemenea decizie a Parlamentului daca ea va fi votata.

 

“Aceste dispute trebuie rezolvate pe cale electorala, la alegeri, sau prin referendum, unde poporul sa decida vectorul de integrare si dezvoltare.”, a comentat in replica seful statului pe facebook.

 

Atat PL, cat si PLDM au spus ca vor sustine ideea sintagmei de integrare europeana, doar daca coalitia de la guvernare va accepta si schimbarea articolului 13 din Constitutie, care spune acum ca limba oficiala a tarii este cea “moldoveneasca”. Pentru ca Legea Suprema sa fie modificata, in ambele cazuri este nevoie de votul a 67 de deputati. Fractiunea democrata, impreuna cu cea a Grupului Parlamentar Popular European detine 51 de voturi. Acestia, eventual, ar mai putea conta pe parlamentarii neafiliati – 6 la numar. Numarul total insa nu e suficient.

Alte ştiri despre: