17:45, 21 Ianuarie 2018
, PRO TV

Criza din guvernul american continua. Republicanii si democratii nu au ajuns la un acord privind finantarea


Guvernul american a ramas fara bani si activitatile federale sunt partial paralizate, dupa ce republicanii si democratii din Senat nu au reusit sa ajunga la un acord pentru continuarea finantarii bugetare.


 

Criza coincide cu împlinirea unui an de la instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă.

 

Într-o şedinţă dramatică, prelungită până târziu în noapte, senatorii democraţi au blocat un proiect care prevedea prelungirea finanţării guvernului până pe 16 februarie. S-au opus din cauza lipsei din proiect a unor măsuri de protecţie pentru sute de mii de tineri imigranţi ilegali cunoscuţi sub numele de “Dreamers”.

 

Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat:
“Din câte se pare democraţii consideră că problema imigraţiei este mai importantă decât ORICE altceva.

 

Casa Albă a transmis că nu va negocia statul imigranţilor ilegali până când activitatea nu va reveni la normal. Până una alta...

“Sute de mii de angajaţi guvernamentali vor fi siliţi să-şi ia concediu fără plată. Vor lucra însă cei din sectoarele esenţiale - controlorii de trafic, cei din serviciile de securitate naţională şi magistraţii instanţelor federale, însă vor fi plătiţi abia după deblocarea situaţiei. Asistaţii sociali îşi vor primi cecurile la timp, fiind vorba de un serviciu obligatoriu, iar corespondenţa va fi livrată. În schimb, au ghinion cei care plănuiau vizite în parcuri naţionale, muzee ori monumente. Aceste atracţii finanţate de contribuabili vor fi închise”, potrivit corespondentului CNN.

 

Nu e prima administraţie americană care se confrunta cu o asemenea situaţie şi de fiecare dată nota de plată a fost exorbitantă.

 

Ultima dată, în noiembrie 2013, pe când la Casa Albă era Barack Obama, a durat 16 zile şi a costat tara 24 de miliarde de dolari.

 

Chuck Schumer, senator democrat: “Asta va rămâne în istorie drept “blocajul Trump” pentru că absolut nimeni nu merită să fie învinuit pentru asta în afară de preşedinte.”

 

Şi, dacă îl întrebai înainte să fie ales, Trump însuşi ar fi fost de acord cu asta.

 

Trump aniversează primul an de mandat cu închiderea parţială a activităţilor guvernamentale, asta n-ar pica bine niciunui preşedinte. Aşadar, fără îndoială că e o lovitură pentru el. Nu poate decât să spere că publicul va fi rapid frustrat de consecinţele acestui blocaj”, spune corespondentul AP:

 

Altminteri, preşedintele a făcut un bilanţ glorios al primului său an la Casa Albă, cu accent pe starea bună a economiei.

 

“Nu cred că vreo altă adminsitraţie a făcut atât de multe câte am reuşit noi într-un singur an!” - a spus Donald Trump.

 

Acest prim an rămâne totuşi marcat de un număr record de gafe şi controverse cu ecouri ample.

 

Jonathan Lemire, jurnalist Associated Press: “Avem toate motivele să credem că al doilea an de mandat va fi o cursă la fel de nebună ca primul. În fiecare zi suntem plezniţi cu 4-5 ştiri de la Casa Albă. Fiecare ieşire a preşedintelui Trump creează o nouă controversă, care nu-l afectează doar pe el, ci şi partidul, iar republicanii vor plăti la alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie.”

 

Sursa: Pro TV

Alte ştiri despre: