15:49, 3 Ianuarie 2016
, PRO TV

Criteriile de selectie a cabinetului Sturza: Acestia au semnat o declaratie de INTEGRITATE. Ce include aceasta - VIDEO


Nu au fost implicati in acte de coruptie, nu au facut trafic de influenta, iar diplomele de studii pe care le-au obtinut sunt autentice. Sunt doar cateva criterii dupa care au fost selectati ministrii propusi de premierul desemnat Ion Sturza. Astazi ei declarat pe propria raspundere ca sunt curati in fata legii. Declaratia de integritate a fost elaborata de catre un grup de lucru format din reprezentantii mai multor ONG-uri.


 

Lilia CARASCIUC, DIRECTOR TRANSPARENCY INTARNATIONAL MOLDOVA: “Nu sunt si nu am fost implicat in comiterea de infractiuni, evaziuni fiscale, fapte de comportament coruptional. Nu sunt si nu am fost implicat in obtinerea unor avantaje patrimoniale si nepatrimoniale, nejustificate. Nu m-am implicat in cazuri de conflicte de interese.”

Acestea sunt doar cateva dintre punctele sub care au semnat astazi cei 17 membri ai Guvernului propus de catre Ion Sturza. Primul a semnat chiar premierul desemnat.

 

Dupa scandalul cu diploma de studii a fostului premier, Chiril Gaburici, in declaratia de integritate a fost inclus un punct, care sa anuleze orice umbra de suspiciuni in acest sens.

 

“Am intocmit corect informatia din CV-ul meu, diplomele de studii care imi apartin sunt autentice.”

 

Rand pe rand, candidatii au semnat public, declaratia de integritate, in timp ce Ion Sturza dadea scurte calificative pentru fiecare.

 

Sturza a propus trei vicepremieri, fata de patru cat erau pana acum. Pentru fotoliul de ministru de interne a fost propus ex-deputatul PD, Alexandru Stoianoglo, la aparare ar reveni Viorel Cibotaru, iar la justitie- fostul judecator la CEDO si membru al platformei DA- Stasnislav Pavlovschi.  Directorul Starnet, Alexandru Machedon ar urma sa fie in fruntea ministerului Tehnologiei Informatiei, iar Alexandru Slusari la agricultura. 


Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: “este prima declaratie de integritate in istoria RM. Este mai important decat faptul daca va fi sau nu votat maine in ParlamentNu doar sub semnatura, unii ministri propusi au declarat ca sunt incoruptibili, dar si in fata camerei."

 

Marin CIOBANU, CANDIDAT LA FUNCTIA DE MINISTRU AL ECONOMIEI: “nu m-am asteptat la o asemenea propunere.// N-am luat mita. Eu activez cu echipa germana si sunt familiarizat cu bunele practici.”

 

Oleg TOFILAT, CANDIDAT LA FUNCTIA DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR: “indiferent de rezultatul de maine eu voi continua sa ma implic in domeniu.” 

 

In opinia lui Ion Sturza, echipa prezentata astazi ar forma un Guvern tehnocrat. Din cei 18 candidati, 8 sunt membri de partid, care daca vor primi votul de incredere al Parlamentului, vor trebui sa renunte la acest statut.

 

Ion STURZA, PREMIER DESEMNAT: “Procesul de selectare a membrilor echipei a fost din mers, nu au fost consultate partidele pe persoane concrete. Este strict responsailbitatea mea. In aceasta echipa avem reprezentanti din toate domeniile de activitate. Acest Guvern suntem noi moldovenii. Pana la acest moment nu am obiectii pe programul de guvernare si pe lista de guvernare.”

 

Atat programul cat si lista Guvernului au fost transmise ieri presedintelui Parlamentului. Programul de guvernare are 56 de pagini, iar printre obiective se numara: semnarea unui acord cu FMI, investigarea legalitatii concesionarii aeroportului International Chisinau, introducerea unui impozit de lux pentru persoanele cu venituri mari si obtinerea statutul de tara-candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

 

Maine va avea loc sedinta la care Sturza va cere votul de incredere al deputatilor. In acest moment, din cele 51 de voturi de care are nevoie, Sturza poate conta doar pe cele 18 ale liberal-democratilor si13 ale liberarilor. In rest, PCRM, PD, PSRM si cei 14 ex-comunisti au spus ca nu-l vor sustine, iar grupul Leanca sta la dubii. Mai mult, socialistii au anuntat ca nu vor participa la sedinta.

Alte ştiri despre: