11:05, 10 Septembrie 2017
, Stirile PRO TV

China, cel mai fidel aliat al Coreei de Nord ii da lovitura de gratie lui Kim Jong-un


China a acceptat joi ca ONU sa ia noi masuri impotriva regimului nord-coreean dupa ultimul test nuclear, dar cere si dialog pentru detensionarea situatiei, potrivit ministrului chinez de Extene, relateaza Reteurs.


"Având în vedere noile dezvoltări ale situaţiei din peninsula coreeană, China este de acord să fie oferit un răspuns suplimentar de către Consiliul de Securitate al ONU şi să se ia măsurile necesare", a spus ministrul chinez de Externe, Wang Yi, potrivit News.ro.

 

Scopul acţiunilor internaţionale trebuie să fie limitarea programelor nucleare şi balistice ale Coreei de Nord, a mai spus oficialul chinez, care a pledat şi pentru reluarea dialogului şi consultărilor.

 

Reacţia vine din partea celui mai mare partener comercial al regimului de la Phenian, ale cărui schimburi reprezintă 92% din totalul realizat de Coreea de Nord anul trecut. China oferă şi mii de tone de combustibil şi petrol regimului coreean.

 

Preşedintele american Donald Trump a solicitat Chinei să-şi intensifice eforturile de a ţine în frâu Pheinianul, după un răspuns ezitant al Beijingului marţi.
Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat, însă, la negocieri cu Coreea de Nord, subliniind că sancţiunile nu reprezintă o soluţie. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii miercuri, în urma unei întâlniri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Vladivostok.

 

Însă ei au poziţii opuse pe tema sancţionării Coreei de Nord în urma ultimului test nuclear. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat Moscova să susţină o înăsprire a acestor sancţiuni.

 

Phenianul a anunţat că a detonat duminică o bombă cu hidrogen, în cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear.

 

Trebuie să nu ne lăsăm copleşiţi de emoţie şi să împingem Phenianul într-un colţ”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său după această întâlnire. ”Ca niciodată înainte, toată lumea trebuie să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la paşi care conduc către o escaladare şi tensiuni”, a subliniat el.

 

Şeful statului sud-coreean a îndemnat Rusia să susţină o înăsprire a sancţiunilor - inclusiv o reducere a provizionării cu petrol, însă Putin şi-a exprimat îngrijorarea că o asemenea măsură ar putea să-i afecteze pe nord-coreenii de rând, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, Yoon Young-chan.

 

Putin a condamnat testul nuclear al nord-coreenilor, însă a anunţat că Moscova consideră impunerea unor sancţiuni Phenianului drept ”inutilă şi ineficientă”.
Alte ştiri despre: