13:26, 13 Iulie 2017
, PRO TV

Cheltuielile pentru realizarea programelor nationale de sanatate nu au acoperit necesarul real de mijloace - Monitorul Fiscal


Curtea de Conturi a realizat Raportul auditului de conformitate combinat cu auditul performantei si auditul financiar asupra Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala in anul 2016, iar hotararea cu privire la rapoartele respective a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 229-243 din 7 iulie curent, scrie monitorul.fisc.md


 

Scopul misiunii de audit a constat in acumularea probelor pentru obtinerea unei asigurari rezonabile asupra conformitatii planificarii, incasarii si administrarii mijloacelor financiare reflectate in Raportul Guvernului privind executarea FAOAM in anul 2016. 


De asemenea, misiunea si-a propus si un obiectiv de performanta, prin evaluarea eficientei mecanismelor aplicate in vederea asigurarii accesibilitatii populaţiei la medicamentele compensate.


In cadrul misiunii de audit, Curtea a stabilit ca planificarea si aprobarea veniturilor si cheltuielilor FAOAM pe parcursul anului bugetar au suportat rectificari de diminuare in suma de 59,2 mil.lei, ceea ce poate genera premise de aparitie a riscurilor de nerealizare in termen si pe deplin a obiectivelor si actiunilor planificate pentru atingerea scopului sistemului de asigurari obligatorii de asistenta medicala.


In acelaşi timp, instituţia a identificat reducerea constanta a numarului de persoane asigurate in mod individual, ce a generat si reducerea incasarilor primelor de asigurare obligatorie de asistenta medicala in suma fixa, precum si a cotei acestei categorii de incasari in veniturile totale ale FAOAM.


Curtea mai constata ca cheltuielile pentru realizarea programelor nationale de sanatate, aprobate si finantate din contul bugetului de stat, nu au acoperit necesarul real de mijloace, acesta fiind asigurat din contul mijloacelor FAOAM (3,3 mil.lei). 


Institutia mai specifica faptul ca, in perioada iulie-decembrie 2016 au fost virate cu intârziere transferurile de la bugetul de stat in suma de 477,2 mil.lei, ceea ce creeaza premise de nerespectare a clauzelor contractuale privind termenele de achitare fata de institutiile medicale si, respectiv, catre furnizori. 


CITESTE MAI DEPARTE PE MONITORUL.FISC.MD

Alte ştiri despre: