08:19, 4 Decembrie 2018
, PRO TV

Ce efecte are armistitiul comercial incheiat intre marile puteri China si SUA


Pietele internationale par incurajate de asa-zisul armistitiu comercial, incheiat de liderii american si chinez, cu ocazia intalnirii avute la Buenos Aires.


 

Bursele au înregistrat salturi notabile, după ce Washingtonul şi Beijingul s-au pus de acord să nu majoreze tarifele vamale de la 1 ianuarie.

 

Nic Robertson, corespondent CNN: ”La G20, toată lumea a aşteptat cu înfrigurare întâlnirea dintre preşedinţii Trump şi Xi. Cei doi au luat sâmbătă seară pe îndelete o cină de 2 ore şi jumătate.”


După cina de lucru, la care fiecare preşedinte a avut alături o delegaţie de 8 miniştri şi consilieri, Donald Trump a anunţat în stilul inconfundabil: ”... o înţelegere nemaipomenită. Dacă se va concretiza, se va dovedi una dintre cele mai bune afaceri încheiate vreodată. Va avea un impact pozitiv asupra agriculturii, a industriei, tehnologiei, asupra oricui sector.”


Concret, Statele Unite menţin la 10% tarifele aplicate unor importuri chinezeşti de 200 de miliarde de dolari, în loc să le mărească la 25%, cum urma să se întâmple de la 1 ianaurie 2019.

 

Jackson Wong, analist financiar: ”Bursele din Asia sunt încântate de aşa-numitul armistiţiu dintre SUA şi China. Chiar dacă mai e mult până la o rezolvare definitivă, investitorii sunt puţin mai optimişti, după ce au văzut că războiul comercial măcar nu s-a înrăutăţit.”

 

China va accepta să cumpere o cantitate substanţială de produse agricole, energetice, industriale şi din alte domenii din Statele Unite, pentru a reduce dezechilibrul comercial”, se arată în comunicatul emis de administraţia Trump.

 

În plus, cei doi lideri ar fi convenit ca, în termen de 90 de zile, să decidă schimbări structurale privind transferurile forţate de tehnologie, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, atacurile şi furturile cibernetice.

 

Punct în care comentatorii meticuloşi au ţinut să atragă atenţia că în comunicatul difuzat de partea chineză NU se pomeneşte nicăieri nici de “achiziţii substanţiale din Statele Unite, nici de termenul de 90 de zile”.

Alte ştiri despre: